Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Orić oslobođen krivice za ratni zločin, u Srebrenici mišljenja podijeljena


Oslobađajuća presuda za Orića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Oslobađajuća presuda za Orića

Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici i Sabahudin Muhić, koji su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, oslobođeni su optužbi pred Sudom BiH.

Optužnica protiv Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta je na osnovu iskaza zaštićenog i ključnog svjedoka Tužilaštva BiH O-1, čije je svjedočenje ocijenjeno kontradiktornim.

U obrazloženju posljednje i pravosnažne presude sudija Tihomir Lukes je rekao da nije našlo pouzdanim i vjerodostojnim svjedočenje svjedoka O-1.

"Iskaz O-1 se u bitnom razlikuje pred prvostepenim i drugostepenim Vijećem. Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima", rekao je Lukes.

Ovom presudom okončan je postupak koji je trajao dvije i po godine. Orićeva advokatica Lejla Čović nakon okončanja postupka je kazala:

"To je presuda koju smo mi očekivali u ponovljenom postupku tako da je odbrana apsolutno zadovoljna."

I u prvostepenom postupku Orić i Muhić oslobođeni su optužbi koje im je na teret stavljalo Tužilaštvo BiH, ali je nakon žalbi ukinuta presuda, te je predmet vraćen na ponovno suđenje. Kao razlog za ukidanje presude navedene su "bitne povrede odredbi krivičnog postupka."

'Branio je narod'

U Srebrenici su podijeljena mišljenja o presudi Oriću i Muhiću. Za Bošnjake ona je očekivana, kako kaže Srebreničanin Sadmir Nukić.

"Branio je svoj narod i očekivali smo da će biti oslobođen", kazao je Nukić.

Hajra Ćatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice" podsjetila je kako je Orić u Hagu oslobođen optužbi, te da je vrijeme da ga se pusti na miru.

"Ne daju mu mira samo zato što je preživio tragediju Srebrenice", kaže Ćatić.

'Pravda je u rukama politike'

Predstavnici žrtava, ali i političkog miljea iz Republike Srpske smatraju kako je presuda sramna, te da govori o nepoštivanju prema srpskim žrtvama.

"To provocira sve ljude i žrtve i pokazuje koliko se ne poštuju žrtve u BiH, odnosno u pravosuđu u kojem pod hitno treba da se prave reforme, da pravosudne institucije nekome odgovaraju", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Sličnu reakciju imale su i brojne političke stranke u tom entitetu.

"Sramotno je što je prvenstveno Orić, čovjek odgovoran za stradanje velikog broja Srba u Podrinju, ponovo oslobođen, čime je povjerenje u pravosudne institucije po ko zna koji put doživjelo krah", navodi se u saopštenju Partije demokratskih progresa.

Pravda je u rukama politike, zaključuje u svom saopštenju i predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica. Oriću se, kaže, moralo suditi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kojem narodu pripada.

"Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt” rekao je Govedarica.

Postupak je pokrenut nakon što je 2015. godine Naser Orić uhapšen u Švicarskoj po potjernici Srbije koja je zahtijevala njegovo izručenje zbog pomenutih zločina.

Inače, Naser Orić je 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice pred Haškim tribunalom koje ga je teretilo za zločine nad Srbima uz Srebrenici počinjene od 1992. - 1993. godine. Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG