Dostupni linkovi

Milanko Kajganić izabran za vršioca dužnosti glavnog tužitelja BiH


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Juli 2021.
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Juli 2021.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) izabralo je Milanka Kajganića za vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, saopćio je VSTV BiH u srijedu, 20. oktobra.

Kajganić je do sada bio zamjenik glavne tužiteljice BiH, a novu dužnost će obnašati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Njegov izbor uslijedio je nakon što je VSTV BiH u srijedu potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTV BiH, i tako donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Za smjenu je glasalo šest članova Vijeća, pet ih je bilo protiv i jedan suzdržan, objavila je novinska agencija Fena.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Drugostepena disciplinska komisija je 23. septembra izglasala smjenu Gordane Tadić.

Disciplinsku tužbu podnio je u aprilu 2021. godine Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH.

Tužba protiv glavne državne tužiteljice podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Također se teretila za zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Gordani Tadić se na teret stavljalo i da je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Odlukom VSTV, Gordana Tadić imenovana je na funkciju vršiteljice dužnosti glavne tužizeljice u septembru 2016. godine, a u januaru 2019. godine imenovana je za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG