Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Von der Leyen u Zagrebu: Potpora ulasku Hrvatske u Šengen


Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Hrvatska spremna za predsjedanje EU sljedeće godine (Plenković i van der Leyen u Zagrebu, 30. srpnja 2019)

Hrvatska je iznimno uspješna europska priča, poručila je danas izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom posjeta Zagrebu, te obećala svoju potporu ulasku Hrvatske u Šengen.

"Vaše skoro predsjedanje Europskom unijom pokazuje da je Hrvatska izuzetno uspješna priča u okviru Europske unije i znam da je vaša zemlja uzor za mnoge druge zemlje. Zato čestitam i izražavam poštovanje iz dubine moga srca za vaša postignuća", kazala je predsjednica Europske komisije, koja je u Zagrebu danas razgovarala sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ona je pohvalila hrvatske napore na putu prema eurozoni i prema ulasku u šengenski prostor.

"Visoko cijenim izuzetne napore što ih je Hrvatska poduzela u procesu ulaska u Šengen. Svi znamo da se proces zaključuje jednoglasnom potporom članica, i ja sam uz vas u nastavku tog procesa", kazala je.

Van der Leyen je ponovila već istaknute ciljeve svog predsjedanja - uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice.

​Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom Von der Leyen je već dala prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija i demografija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom novinske konferencije
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tokom novinske konferencije

Doći na razinu razvijenijih

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Hrvatska spremna za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, i kako je jedan od hrvatskih prioriteta u sljedećem razdoblju – demografija, oko čega je naišao na razumijevanje Von der Leyen. Drugi je prioritet nastavak politike konvergencije.

"Hrvatska je zemlja koja još uvijek lovi korak u razvojnom smislu – ne samo sa starim članicama Europske unije, nego i s onima koje su ušle u Uniju 2004. i 2007. godine, i mi smo jedna od zemalja koja traži da kroz konvergenciju, dakle da polako dižemo naš stupanj razvoja, investicija, jačanja gospodarstva, socijalne uključenosti, kvalitete života naših građana i dođemo na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeniji u okviru naše europske obitelji. To je misao vodilja hrvatske politike i ovoga što mi kao izrazito proeuropska hrvatska vlada činimo", poručio je Plenković.

Također, najavio je summit Europske unije i država jugoistočnog susjedstva u svibnju sljedeće godine tijekom hrvatskog predsjedanja u Zagrebu, kako bi se osnažilo europske aspiracije susjeda.

Tema razgovora koja nije spomenuta su i hrvatski prijedlozi za povjerenika ili povjerenicu u novoj Europskoj komisiji, gdje je rok do 26. kolovoza da države članice dostave svoje prijedloge.

Ursula von der Leyen na funkciju stupa 31. listopada. Ona je bivša njemačka ministrica obrane, izabrana je kao kandidatkinja europskih pučana i – prema općoj ocjeni – hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kao jedan od dvojice pregovarača pučana kod izbora novih čelnih ljudi europskih institucija nosi dio zasluga za njezin izbor.

Dva kandidata po državi

Uoči dolaska, Von der Leyen je na svom Twitter nalogu napisala kako se raduje dolasku u Hrvatsku. "Hrvatska je najmlađa članica naše Unije i prava europska priča o uspjehu! Hvala vam za svu podršku, Andrej Plenković", napisala je.

Hrvatska je treća država članica EU koju Von der Leyen posjećuje. Prošloga tjedna bila je u Francuskoj i Poljskoj.

Što se tiče izbora povjerenika u novoj EK, Von der Leyen zatražila je od država članica da joj do kraja kolovoza dostave imena kandidata. Iako je ona zatražila od svih država članica da pošalju dva imena – jednog muškarca i jednu ženu, nitko je nije poslušao. Svih 16 zemalja koje su odgovorile poslalo je svega jedno ime – njih 12 muškaraca, a njih šestero ženu. Dvanaest država još nije poslalo svoje kandidate, a krajnji rok je 26. kolovoza.

Ona inzistira na podjednakoj rodnoj zastupljenosti, a – prema najavama – države koje će predložiti ženu za neku od povjerenica u EK imati će mnogo više šanse da dobiju resor u Komisiji kojeg žele. Osim toga, kako "nova" Europa, odnosno tranzicijske zemlje nisu dobile neku od do sada raspodijeljenih čelnih funkcija u europskim institucijama, i to će biti jedan od kriterija za raspodjelu povjereničkih mjesta u novoj Komisiji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice EU koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi", rekao je Plenković.

Novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je da njen dolazak u Zagreb i izraz poštovanja prema Plenkoviću i njegovom angažmanu u pregovorima oko nove vodeće garniture u europskim institucijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG