Dostupni linkovi

Vreme je za spasavanje turizma u Vojvodini


Petrovaradinska tvrđava, mesto gde se održava Exit

"Doživi više od očekivanog" je krilatica sa sajta Turističke organizacije Vojvodine, koja se u 2020. godini nije ispunila zbog pandemije korona virusa, a situacija se nastavila i tokom praznika.

Novi Sad je u 2020. godini posetilo čak 59 posto manje turista nego lane, a bez muzičkog festivala Exit i dunavskih kruzera, u vojvođansku prestonicu stiglo je 70 posto manje stranih turista nego u 2019. godini.

Iako je u nekoliko navrata najavljivan, muzički festival Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi je u poslednjem momentu otkazan.

"Početkom godine imali smo značajan broj turista u Novom Sadu, ali onda je skoro sve stalo", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

"Sigurno je da nismo jedini koji beležimo pad. Svetska turistička organizacija procenjuje da je u Evropi zabeležen pad od 65 procenata. To je nešto blaži pad u odnosu na Aziju ili Pacifik", objašnjava ona.

Bezbednost glavno pitanje

Prema njenim rečima, pandemija će i dalje oblikovati turizam, a glavno pitanje će biti osećaj bezbednosti turista.

"Mi smo pokušali da direktno komuniciramo sa turistima i to pre svega na društvenim mrežama. Osim digitalnih sadržaja i predloga kako provesti vikende u Novom Sadu, kreirali smo i različite ponude zajedno sa hotelijerima, kao što je akcija 'Plati dve noći, ostani tri'", rekla je ona.

Kako je istakla, ljudi su željni kretanja, i novih doživljaja, što se videlo čim je nedavno malo pao broj zaraženih.

"Beležili smo veći broj poseta, pre svega domaćih turista, pa smo tako u oktobru imali čak četiri posto veći broj noćenja nego u istom mesecu 2019. godine", dodaje Putin.

Ona ističe da je to dobar rezultat, ako "znamo da su domaće banje i planine zaista dobro prošle ove godine".

Skijanje je u Srbiji bilo moguće jedino na Kopaoniku ove zime
Skijanje je u Srbiji bilo moguće jedino na Kopaoniku ove zime

Inače, američki magazin Forbs uvrstio je Srbiju i Novi Sad na listu pet zemalja koje preporučuje turistima da posete, a na svojevrsnoj top listi nalaze se i Moldavija, Letonija, Slovačka i Crna Gora.

Pad broja turista preko 50 odsto

Krajem prošle godine zabeleženo je 61 posto manji broj turista u Srbiji, a skoro za pedeset posto je pao i broj noćenja u odnosu na 2019. godinu, ističe Republički zavod za statistiku u svom izveštaju za novembar.

Iako je u Vojvodini statistika nešto bolja, odnosno u pokrajini je zabeleženo nešto bolji pokazatelji nego na nivou cele zemlje, ipak, pad broja turista samo u novembru bio je skoro 58 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Bez festivala i stranih turista koji obično u letnjim mesecima posećuju Vojvodinu, ugostitelji ali i turističke agencije beleže velike minuse u kasama.

U Vojvodini najviše poseta se beleži u Novom Sadu, Subotici i Somboru, ali i u tim mestima je pad u odnosu na prethodnu godinu velik (na fotografiji posetioci ispred Sinagoge u Subotici u leto 2020)
U Vojvodini najviše poseta se beleži u Novom Sadu, Subotici i Somboru, ali i u tim mestima je pad u odnosu na prethodnu godinu velik (na fotografiji posetioci ispred Sinagoge u Subotici u leto 2020)

Vojvodinu je umesto uobičajenih pola miliona turista godišnje, u prošloj godini posetilo upola manje. Drastično je pao i broj stranaca, koji su tradicionalno dolazili u tu pokrajinu kako zbog različitih kulturnih manifestacija tako i zbog Dunava koji je različitim turama bio glavni kanal plovidbe.

Kako Republički zavod za statistiku navodi, u godini pandemije Vojvodinu je posetilo nešto više od 65.000 stranaca, a zabeležen je i znatno manji broj noćenja u pokrajini. Od stranih turista Srbiju su najčešće posećivali građani regiona, pre svega iz Bosne i Hercegovine.

U Vojvodini najviše poseta se beleži u Novom Sadu, Subotici i Somboru, ali i u tim mestima je pad u odnosu na prethodnu godinu velik.

Najlošija godina

Značajne minuse trpe i u ugostiteljstvu. Iako procene štete variraju, ugostitelj iz vojvođanskog gradića Kula, Goran Hardi, koji se skoro trideset godina bavi tim poslom, kaže da bez značajne podrške države, mnogi preduzetnici u tom sektoru neće preživeti pandemiju.

"Ovo je bila najčudnija, najhaotičnija i definitivno najlošija godina. Ovo utiče na nas, na goste, na sve. Haotična pravila, razmaci, distanca, maske, nervoza. Nama je promet opao za četrdeset posto u odnosu na 2019. godinu", ističe on.

Od države, naglašava, očekuje konkretniju pomoć.

"Imali smo nekoliko protesta, izneli smo i nekoliko zahteva, dobili smo samo nekoliko minimalaca. Država je mogla da nam smanji porez", napominje on.

Za ugostitelje, kako je objasnio, veliki problem predstavlja i plaćanje kirije za poslovne prostore.

"Znamo da su oni koji rentiraju poslovne prostore od javnih preduzeća u nekim mestima dobili popust, ali privatni vlasnici lokala to na primer nisu učinili. Bez podrške teško će ovaj sektor prebroditi epidemiju", kaže Hardi.

Ministarstvo trgovine i turizma u novembru je saopštilo je da je pokrenulo inicijativu za smanjenje poreza da dodatu vrednost (PDV) u ugostiteljstvu, pružanju usluga ishrane, sa 20 odsto na 10 odsto.

"Uvođenje takozvanog COVID-19 PDV-a, po ugledu na većinu evropskih zemalja, treba značajno da ublaži udarac koji je sektor turizma pretrpeo usled posledica pandemije", poručeno je iz tog ministarstva tada, ali ta inicijativa još nije stigla na dnevni red Vlade.

Dok se čekaju dodatne mere države, Hardi ističe da se nada poboljšanju epidemijske situacije do proleća, i da bi se onda moglo planirati kako dalje.

"Ja se nadam da ćemo ovo završiti do marta, na proleće, pa da se vratimo u neku normalu", rekao je on.

Subvencijama do podrške vojvođanskom turizmu

Sektoru turizma neophodna je pomoć, jer subvencije pokazuju pozitivan uticaj na broj turista, istakla je krajem decembra direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavlović, pozivajući se na kako je rekla „pozitivne rezultate“ i statistiku u letnjim mesecima tekuće godine.

"Ono što je značajno uticalo da dolazak domaćih turista jesu subvencije putem sistema vaučera, koje je sprovelo resorno ministarstvo, ali i kampanja naše organizacije, što je u mnogome doprinelo da turizam u Vojvodini zabeleži pozitivne rezultate, posebno u avgustu i septembru mesecu", istakla je ona.

Pokrajinski sekretarijat za turizam najavio je da će kroz konkurse pokušati da pomogne turističkim organizacijama. Kako se navodi na sajtu tog sekretarijata, biće kreirani konkursi u kojima mogu da učestvuju lokalne turističke organizacije. Budžet za tu ideju, kako se navodi, iznosiće oko 200 miliona dinara (1,7 miliona evra).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG