Dostupni linkovi

EXIT uz sanitarne stanice, timove hitne pomoći i objekte za izolaciju


Uprkos novom rastu obolelih od novog korona virusa u Vojvodini na severu Srbije, sa više od sto registrovanih slučajeva dnevno, muzički festival EXIT zasad ne razmišlja o otkazivanju svog ovogodišnjeg izdanja koje je pomereno za avgust, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj organizaciji.

"Verujemo da festival nije pod znakom pitanja, imajući u vidu sve zaštitne mere, te da manifestacije na otvorenom imaju neuporedivo nižu mogućnost transmisije virusa od na primer javnog prevoza ili zatvorenih objekata", kaže u izjavi za RSE Nevena Sekulić iz EXIT-a.

Posebne zaštitne mere u najavi

Pokrajinska vlada je u svojem saopštenju 25. juna pozvala građane Vojvodine "da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi, uz poštovanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru".

Organizatori EXITa uveravaju javnost da će posebne mere koje su predložene za vreme festivala biti efikasne. Kako kažu biće postavljen odgovarajući broj sanitarnih stanica, a obezbediće i timove hitne pomoći,kao i "posebne objekate za izolaciju, u slučaju da u toku događaja neko od posetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti".

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Biće obavezno i nošenje maski i rukavica kao i dnevno testiranje zaposlenih, dok posetioce čeka dezinfekcija prilikom ulaska na festival i maske. Ove mere su donete u saradnji sa drugim festivalima u Srbiji kao što su beogradski "Beer fest", "Nisville" i "Music Week".

"Površina festivala mora da bude najmanje tri metra kvadratna po jednom posetiocu, i biće višestruko povećan broj medicinskog osoblja. Reč je o merama koje su samo predlozi, a konačne mere će biti donete od strane zajedničkog medicinskog tela, koje će činiti predstavnici Vlade i vodeće domaće manifestacije", kaže Nevena Sekulić iz organizacije EXIT-a.

Građani nepoverljivi

Uverenje da festival nosi umanjeni rizik za posetioce međutim ne dele mladi sa kojima smo razgovarali u Novom Sadu. Svetlana Paramentić kaže da ona ne planira na EXIT, i da je zabrinuta zbog rasta broja obolelih od COVID 19.

"Svi ostali svetski festivali su otkazani, pa mislim da bi i EXIT trebalo da se otkaže, jer lično sam posećivala svaki EXIT do sada i kada bih otišla ne bih se osećala prijatno, a ne osećam se prijatno uopšte kada pomislim na festival", kaže ona i dodaje "da ta odluka treba da se preispita".

Naša sagovornica smatra i da mere koje su predložene nisu dovoljne jer je odgovornost na pojedincu i da neveruje da bi svi poštovali smernice.

Dvadesetogodišnji Aleksandar Bugarin ocenjuje da je EXIT doneo ishitrenu odluku, ali vidi i drugu stranu priče:

"Ta odluka je morala da se desi, jer EXIT ne bi preživeo da se on ne održi".

Bugarin ocenjuje kao jedinu pozitivnu stvar to što će lokalni muzičari i izvođači iz regiona imati veće šanse da nastupaju.

"Jer se inače više gleda da se dovedu veće zvezde", ističe on. Na pitanje RSE da li planira posetu festivalu, Bugarin odgovara odrično, "osim ako ne dovedu nekog koga ne smem da propustim".

Moguće i testiranje

EXIT na svom zvaničnom sajtu navodi da "ukoliko bi došlo do manjih žarišta u pojedinim državama, posetioci iz tih zemalja će morati da prođu obavezan PCR test koji će biti ili izuzetno povoljan, ili čak sasvim besplatan", međutim zasad nema reči o potencijalnim opasnostima ukoliko se bude povećavao broj zaraženih u Srbiji.

"Testiranje je planirana mera samo ukoliko se epidemiološka situacija ne stabilizuje do avgusta. A zajedničko zdravstveno telo će doneti odluku da li će i za koga testiranje biti obavezno pre ulaska na festival. A testiranje bi bilo besplatno i organizovano van festivalskog prostora, a trajalo bi svega nekoliko minuta", objašnjava Sekulić.

Krajem maja je predsednica odlazeće Vlade Ana Brnabić, po preporuci Krizog štaba, predložila EXIT-u da umesto otkazivanja festival bude pomeren za avgust, jer su stručnjaci ali i Vlada za taj period predvideli "sasvim drugačiju situaciju u Evropi".

Odlazeći gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević je početkom maja novinarima izjavio da je bliži ideji da se EXIT ne održi, ali nakon objave preporuke Kriznog štaba, da se festival pomeri za avgust, on je izjavio da će "rizik svesti na minimum", kao i da se neće "igrati sa takvim stvarima" i dodao da će "ključnu reč dati lekari".

Organizatori su tada najavili da će biti smanjen kapacitet festivala na pola, odnosno na oko 25 hiljada posetilaca po danu. EXIT je krajem maja najavio da će smanjiti i broj bina. Među njima neće biti one najposećenije - glavna bina i Dens Arena.

Festival je prošle godine posetilo ukupno 200 hiljada ljudi.

Veliki evropski festivali otkazani

Najveći broj letnjih festivala u Evropi već su otkazani i mnoge zemlje su zabranile masovna okupljanja do kraja avgusta. Ovo leto će proći bez velikih rok festivala u Nemačkoj kao što je "Rock am Ring" ili "Rock im Park". Sličnu sudbinu je doživeo i "World Club Dome" koji je bio planiran u nemačkom Frankfurtu a sada je odložen.

Roskilde festival u Danskoj je otkazao svoje 50. izdanje, nakon što je danska vlada odlučila da zabrani velike skupove do 31. avgusta. Ni belgijski "Tomorrowland" nije prošao bolje – pomeren je za 2021. godinu.

U susednoj Mađarskoj, prema odluci tamošnje Vlade otkazuje se i čuveni "Sziget festival" koji već godinama važi za najveći muzički događaj u toj zemlji.

"Ultra Europe" u hrvatskom Dubrovniku odložen je za narednu godinu još krajem maja.

U Srbiji je pomeren i Sabor trubača u Guči, koji je bio najavljen od 3. do 9. avgusta. Kako je najavljeno, ovaj događaj se odlaže za oktobar.

Koliko je dobra ideja održati festivale za vreme pandemije, pokazaće događaj u Šibeniku gde će sredinom jula održati četvorodnevni muzički festival "Seasplash", koji je za ovu godinu promenio ime u "Seasplash Corona Dance" festival.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG