Dostupni linkovi

Srbija povećala vlasništvo u Er Srbiji na 82 odsto


Aerodrom u Beogradu, arhivska fotografija

Vlada Srbije dokapitalizovala je nacionalnu aviokompaniju Er Srbija (Air Serbia) tako što je državno vlasništvo povećano sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza (Etihad Airways) umanjen sa 49 na 18 odsto, saopštilo je 30. decembra Ministarstvo finansija Srbije (MFIN).

“Uvećanje osnovnog kapitala Er Srbije preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi MFIN, generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit izjavio je da je ta kompanija zahvalna Vladi Srbije što joj je pružila podršku da prevazidje prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa.

“Na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje. Uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije, koje su uveliko u toku, Er Srbija moći će da prevazidje teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu," rekao je Nejsmit, a prenelo Ministarstvo finansija.

Dokapitalizacija ove kompanije, kako se navodi, preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. MFIN objasnilo je da je ta uredba usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku pandemije COVID-a 19, uključujući i dokapitalizaciju.

Takođe se dodaje da je Komisija za kontrolu državne pomoći razmotrila predložene mere i potvrdila da je uvećanje osnovnog kapitala Er Srbije uskladjeno sa propisima Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Er Srbija, koja je kao nacionalna kompanija nasledila JAT Ervejz (Airways), osnovana je 2014. Godine strateškim partnerstvom sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kom je pripalo 49 odsto kompanije, dogovorom da Srbija plati dugove JAT-a procenjene na više od 200 miliona evra, dok je predviđeno da gigant iz Abu Dabija uloži 40 miliona dolara u novoosnovanu aviokompaniju i još 60 miliona kroz kreditne linije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG