Dostupni linkovi

Upotreba vojske u podeljenoj Srbiji


Mlada vojska polaže zakletvu, ilustrativna fotografija
Mlada vojska polaže zakletvu, ilustrativna fotografija

Nakon što je sa vojnog vrha (zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba) poslata u utorak, 9. aprila, poruka da Vojska Srbije neće biti “sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti i nasilno rušenje ustavnog poretka, niti će dozvoliti pokušaje državnog udara”, postavlja se pitanje ko to ugrožava ustavni poredak i priprema državni udar?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje o tome kome odgovara destabilizacija Srbije, na pres konferenciji u Beogradu kratko odgovorio:

“Mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije, ali ja o tome ne smem da govorim javno. Ja mislim da je naš narod pametan i da to dobro razume.“

Poruka vojnog vrha je upućena svakom ko bi voleo da Srbija bude loše, nebezbedno, nesigurno, nestabilno mesto za život, objašnjava ministar odbrane Aleksandar Vulin kome je upućeno vojno saopštenje.

“Svima onima koji drže govore kako Vojska treba da sruši terorističku vlast, koji kažu da Vojska treba da se pridruži ovim ili onim protestantima. Svi moraju da znaju da će Vojska Srbije samo poštovati Ustav i zakon. Ništa više. I to treba da znaju svi. I onima koji su u Srbiji i koji su van nje, svi oni koji se bave politikom, svi oni koji bi da organizuju ljude, da se skupljaju na ulicama…”, poručio je Vulin sa televizije Pink.

I opozicija je komentarisala saopštenje vojnog vrha. Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju Boško Obradović je izjavio da je pozadina saopštenja vojnog vrha “mešanje u unutrašnja politička pitanja i pokušaj da se Vojska Srbije instrumentalizuje da se obračunava sa političkim protivnicima aktuelnog režima”.

Vojni vrh da se odupre upotrebi vojske u političke svrhe: Zdravko Ponoš
Vojni vrh da se odupre upotrebi vojske u političke svrhe: Zdravko Ponoš

Oglasio se i general potpukovnik u penziji, Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba od 2006. do 2009 godine, pozvavši vojni vrh da se odupre upotrebi vojske u političke svrhe.

“Ako je neko na putu da radi na državnom udaru, to su oni koj su kidnapovali državu i otuđili je od građana“, poručio je Ponoš koji je posle penzionisanja zakoračio u političke vode i sada je potpredsednik opozicione Narodne stranke Vuka Jeremića.

Vojni sindikat je 5. aprila pozvao pripadnike vojske da se uključe u proteste.

"Tačno je da će vojska izvršiti svoju ustavnu ulogu i sva naređenja, ali je isto tako tačno da je vojska po Ustavu i zakonima oružana sila koja zemlju brani od ugrožavanja spolja, a ne od svog sopstvenog naroda i njegove volje ili nezadovoljstva", piše u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" kaže da je priču o državnom udaru lansirala vlast još pre nekoliko godina.

“Apsolutno ne postoji nikakva mogućnost državnog udara u Srbiji, pogotovo ne od opozicije. Opozicija nikada to nije ni nagoveštavala. Ako je neko nagoveštavao, onda je reč o nekim potpunim marginalcima na političkoj sceni”, kaže Švarm.

Priča o državnom udaru ima svoje korene u teorijama zavera, kaže Švarm, još iz vremena Jugoslovenske levice, partije Mirjane Marković (supruge tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića), čiji je visoki funkcioner bio sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, često prozivan zbog toga što se nalazi na toj funkciji u Vladi Ane Brnabić, iako nije služio vojni rok.

Pokušaj sejanja straha uoči 13. aprila: Filip Švarm
Pokušaj sejanja straha uoči 13. aprila: Filip Švarm

Švarm podseća na scenu od pre nekoliko godina kada je ministar policije Nebojša Stefanović u Palati Srbija (bivša zgrada SIV-a na Novom Beogradu) postrojio uniformisanu i naoružanu policiju sa dugim cevima “apsolutno ni zbog čega”, priseća se Švarm.

„Vojska Srbije (VS) poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka. Vojska, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara ...“, piše između ostalog u saopštenju vojnog vrha od utorka.

To je pokušaj sejanja straha uoči 13. aprila, kada je zakazan veliki protest “Jedan od 5 miliona” u Beogradu, smatra Filip Švarm.

Ovo je potpuna zloupotreba Vojske Srbije.
Filip Švarm

“Pod jedan, ovo je potpuna zloupotreba Vojske Srbije. Uključivanje VS u političko-propagandnu igru koju igra ova vlast. Drugo, čitavo ovo saopštenje jeste i dato pre 13. aprila ne bi li se zastrašili građani da ne dođu na taj miting opozicije. I to je sve. Van toga ništa više ne postoji. Ja mislim da je to zaista sramno”, ocenjuje odgovorni urednik nedeljnika "Vreme".

Opozicija je prijavila za subotu, 13. april, protesni skup ispred zgrade Narodne skupštine na koji su pozvani „šetači“ iz svih gradova u Srbiji.

Protest '1 od 5 miliona' do Skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Policija do objavljivanja ovog teksta još nije dala dozvolu za skup. Policijska uprava za grad Beograd, kako su javili mediji, zabranila je i skup "Stop nasilju, samo ljubav " u organizaciji direktora kompanije Pink Željka Mitrovića. Vlasnik TV Pink je najavljivao da će napraviti muzički performans i da će sa kamionima sa razglasom pratiti učesnike protesta.

Vlast se, pak, odlučila na organizovanje kontramitinga ali u drugim terminima. Najavljen je skup u okviru kampanje “Budućnost Srbije” u Beogradu za 19. april, a u Novom Sadu 11. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG