Dostupni linkovi

Vojni vještak obrane o Srebrenici kao teoriji zavjere


Mitar Kovač

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višetjedni iskaz je dovršio umirovljeni general Vojske Srbije i profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu Mitar Kovač, koji je kao vojni vještak obrane u glavnom ispitivanju pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s optuženog za ratne zločine njegovih potčinjenih (1992-1995).

Tijekom unakrsnog ispitivanja Kovač je suočen od strane tužiteljstva s Direktivom 7, koja je provođena prema Zaštićenoj zoni Srebrenica od strane VRS-a prije nego je u njoj počinjen genocid (ubojstvom oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca i progonom ostalih) u srpnju 1995. godine – nakon čega je ustvrdio kako je to djelo plaćenih ubojica kako bi se odgovornost prebacila na srpske snage.

„Taj zločin nije planiralo visoko političko i vojno rukovodstvo RS, već je on smišljen za medijsko djelovanje i pripremu za djelovanje Hrvatske vojske uz logističku potporu NATO-a – izvršen je zločin u Krajini u Hrvatskoj, kao i jugozapadnom dijelu BiH kada je ubijeno oko 1.200 vojnika i civila i na tisuće prognano“, ustvrdio je Kovač objašnjavajući pokolj u Srebrenici kao propagandu potrebnu za opravdanje idućih akcija protiv srpskih snaga.

„Tko je to osmislio, kada govorite o zločinu u Srebrenici – tko je to osmislio ako ne vodstvo Republike Srpske i VRS-a?“, želio je jasan odgovor tužitelj Peter McCloskey.

„Date brojke su povijesne činjenice i fakta i zato se nisam bavio njihovim objašnjenjem. Prepoznao sam tri jasna subjekta – međunarodna zajednica, vodstvo vojno i političko muslimana u Sarajevu i vodstvo političkih Srba. Svi ti subjekti su imali utjecaj na moje stavove o Srebrenici. Mislim da je ovaj zločin na kraju rata trebao najmanje političkom vodstvu Srba“, odbijao je jasno odgovorati Kovač o njegovoj teoriji o tome – tko je osmislio ubojstvo velikih razmjera i progon ostalih.

Svjedok prebacivao odgovornost za Srebrenicu na Aliju Izetbegovića i strane plaćenike

Ne samo tužitelj McCloskey, već i tročlano sudsko vijeće trudilo se izvuči iz Kovača njegovu teoriju zavjere o Srebrenici, odnosno odgovor na pitanje – tko je organizirao pokolj.

Pri tom je vještak obrane spomenuo – tadašnjeg Billa Clintona i predsjednika BiH Aliju Izetbegovića.

„Oni nisu odgovorni za zločine, već za ono što su uradili u vezi Srebrenice“, dodao je ipak.

„Znači te osobe nisu planirale zločin?“, želio je dodatno razjasniti predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Mislim da na tom najvišem nivou nitko nije planirao zločin“, negirao je pri tom svjedok i optužbe tužiteljstva o odgovornosti vojno-političkog vodstva RS, ali i svoju teoriju zavjere o vanjskom utjecaju političkih lidera na masovno ubojstvo zarobljenika.

Ipak nastavio je plasirati tezu teorije zavjere o Srebrenici - kako su masovna ubojstva počinili „strani plaćenici“ istrenirani od francuske tajne službe – kako bi se zločin pripisao srpskoj strani.

„Mislio sam i na Škorpione, tako nikad ne bi srpski vojnik postupio. I snimati počinjenje zločina – to samo mogu raditi plaćenici za velike novce“, izjavio je Kovač oslanjajući se u svojim zaključcima samo na svoju logiku.

Podsjetimo, jedinicu Škorpioni osnovao je MUP Srbije kako bi ratovala u Hrvatskoj 1991. godine, nakon 1992. godine djelovala je u ratu u BiH do 1995. godine, a 1999. godine i na Kosovu. Međunarodnu pažnju je dobila nakon objavljivanja video-isječka u kojem njezini pripadnici ubijaju šestoricu dječaka iz Srebrenice i to snimaju.

VIDEO LINK: Zloglasna snimka Škorpiona – upozorenje zbog brutalnosti


Odgovornost za Srebrenicu potom prebacivao i na Mladićeve potčinjene

Nakon što je suočen s Direktivom 7, kojom VRS planira stvaranje nepodnošljivih uvjeta za stanovništvo Zaštićenih zona Žepe i Srebrenice, Kovač je pokušao objasniti kako je ona samo krivo formulirana te kako se ne odnosi na civile.

„Moramo ostvariti konačni cilj – da Podrinje bude cijelo srpsko, moramo osvojiti Srebrenicu i Žepu, protjerivanje muslimana iz enklave Srebrenica, ne smije biti povlačenja već se mora ići naprijed. Neprijatelju zagorčavati život da bi što prije organizirano napustio enklavu shvaćajući da mu u njoj nema opstanka“, citirao je tužitelj Tieger zabilješke oficira VRS-a o Direktivi i ukazivao svjedoku na činjenice iz kojih se mogu izvući drugačiji zaključci od njegovih.

Kovač je također prebacivao odgovornost za transportiranje tisuća Srebreničana u škole u Bratuncu i ostale zatočeničke centre prije stratišta – na Mladićeve potčinjene sigurnosne oficire – Ljubišu Bearu i Vujadina Popovića koji su inače već pravomoćno osuđeni za genocid u Srebrenici.

„Mislim da su oni donijeli odluku o transportu u tu zonu i na ta mjesta – mislim da je ta odluka bila potpuno nerazumna“, ustvrdio je Kovač kao svjedok obrane.

Kao objašnjenje sucu – zašto general Mladić nije zbog toga kaznio Bearu i Popovića, Kovač je ponudio objašnjenje – kako optuženi nije odmah saznao za zločin te da je za mjesec dana od njega već bio zaokupljen drugim ratnim događajima.

„Priprema za izvršenje tog važnog zadatka – protjerivanje muslimana iz enklave Srebrenica. To je cilj tog zadatka, zar ne?“, upitao je pri tom sudac Bakone Moloto, kao i je li potčinjeni (oficir) to mogao dodati sam, bez da je to bio i cilj vojnog starješine.

„Mislim da je to uzeto iz konteksta, mislim da u to vrijeme nije bilo službene politike protjerivanja muslimana bilo gdje pa ni u Srebrenici“, nastavio je negirati je Kovač, a sudac Moloto konstatirao – da svjedok obrane ne odgovara na njegovo pitanje.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – nastavit će se idući tjedan iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Kovača

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG