Dostupni linkovi

Profesor Vojne akademije osporavao napade VRS-a na civile


Mitar Kovač

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim ispitivanjem profesora s beogradske Vojne akademije i umirovljenog generala Vojske Srbije Mitra Kovača koji je kao svjedok obrane osporavao – da su akcije vojske bosanskih Srba bile usmjerene na civile nesrpske nacionalnosti.

Treći dan unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je pak suočilo Kovača s nizom izjava i naređenja generala Mladića koji ukazuju da su brojne akcije upravo za cilj imale civile, poput Sarajlija tijekom opsade (1992-1995).

Kovač je u svojoj analizi, kao vojni vještak obrane - opisao rat u BiH kao građanski, osporavajući da su ratni napori vojske bosanskih Srba bili potpomognuti jedinicama iz Srbije – u etničkom čišćenju zauzetih dijelova države.

Prema svjedokovim zaključcima – Hrvati i Bošnjaci nisu bili progonjeni, već su „spontano odlazili sa svojim narodnim vojskama (HVO i ARBiH)“. Zato je tužiteljstvo suočilo Kovača s više izjava oficira VRS-a u kojima se uvredljivo govori o nesrpskom stanovništvu te pozivaju potčinjeni na upotrebu nasilja. Tužitelj Adam Weber je na kraju citirao i riječi optuženog Mladića o granatiranju Sarajlija.

„General Mladić je znači granatirao ljude – kako bi ih izludio, zar ne? On tu to kaže vlastitim riječima.“, suočio je tužitelj Kovača s riječima optuženog izrečenih na jednoj od sjednica Skupštine bosanskih Srba.

„Način na koji Vi to iznosite. To je pežurativni izraz za efekte dejstva po ljudima koji se brane. Odnosno koji su na putu izvršenju zadatka jedinice. Radi se o klasičnom neutraliziranju cilja.“, poricao je svjedok obrane, tvrdeći da se riječi generala Mladića nisu odnosile na civile.

Osporavao i snajperiranje civila

Kovač je osporavao da su sarajevski civili namjerno gađani kao i da su bili opkoljeni, tvrdeći da su stradavali slučajno, kao kolateralne žrtve zaraćenih strana u podijeljenom i blokiranom gradu (od strane „obiju zaraćenih strana“).

Tužitelj Weber ga je zato suočio s naređenjem iz Mladićevog Glavnog štaba VRS-a 1993.godine – s uputstvom da se Sarajlije stalno napada, kako bi se među njima – stalno širio strah.

„Kod civilnog stanovništva u Sarajevu, a ne samo protiv muslimanskih naoružanih jedinica, jel' tako? Činjenica je da je SRK (Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a) koristio snajpere terorizirajući civilno stanovništvo Sarajeva. Vi za to znate, je li tako?“, upitao je tužitelj.

„Ja ne znam za takav način. U izvještaju sam dao nalaze o upotrebi snajpera i od jedne i od druge zaraćene strane.“, poricao je i dalje Kovač, relativizirajući odgovornost VRS-a za brojne incidente snajperiranja civila, među njima i one navedene u optužnici protiv generala Mladića.

Kako bi osporio iskaz Kovača – o neuplitanju snaga Vojske Jugoslavije iz Srbije u rat u BiH, tužitelj Weber je pokazao dokument VRS-a o korištenju specijalnih snaga VJ u operacijama u BiH.

Višednevni iskaz Kovač će dovršiti idući tjedan, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću za progone, genocid i teror sarajevskih civila (1992-1995) nastaviti iskazom novog svjedoka obrane.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG