Dostupni linkovi

Vještak obrane o ratu u BiH kao „građanskom“, poricao opsadu Sarajeva


Mitar Kovač
Mitar Kovač

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom umirovljenog generala Vojske Srbije Mitra Kovača, koji je kao vještak obrane pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s optuženog – tvrdeći da vojska bosanskih Srba nije imala dovoljan oficirski kadar tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Iako je Vojska Republike Srpske osiguravana oficirskim kadrom kroz 30. i 40.kadrovski centar Vojske Jugoslavije u Beogradu – Kovač se trudio prikazati – kako je rat u BiH – bio spontan i građanski – a ne organiziran i zapovjedno upravljan iz Srbije.

Iskazom Kovača, koji je rođen u istoj bosanskohercegovačkoj općini kao i general Mladić – Kalinoviku, obrana je željela potkrijepiti više svojih teza kojima se brani od optužbi za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. No posebno je željela skinuti i odgovornost države Srbije za ratne događaje u BiH – budući da se Kovač trudio prikazati – kako se radilo o građanskom ratu u kojem su se sukobile narodne vojske Bošnjaka, Hrvata i Srba.

„Te dakle tri vojske imaju dakle sva obilježja – teritorijalnih, milicijskih vojski nastalih i izgrađivanih tijekom rata i oružanih sukoba na prostoru Bosne i Hercegovine.“, ustvrdio je Kovač koji trenutno predaje kao profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Dok je osporavao uplitanje jedinica iz Srbije u rat u Bosni i Hercegovini, Kovač je s druge strane spomenuo jedino kao stranu silu koja je tamo ratovala - Hrvatsku vojsku, HV. Najveću odgovornost za rat Kovač je prebacivao pak na prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, citirajući izvode iz njegove knjige „Islamska deklaracija“.

„I od 1990.godine ova platforma je od dijela muslimanskog naroda, a kasnije većinski – prihvaćena kao osnova za političko i vojno djelovanje i za formiranje paravojnih jedinica – Patriotske lige i Zelenih beretki.“, naveo je svjedok obrane.

Svjedok: Metež građanskog rata, a ne organizirani zločini

Sve ratne zločine u Bosni i Hercegovini kao vojni vještak obrane generala Mladića - Kovač je želio prikazati kao slučajne - u svjetlu ratnog meteža građanskog rata, između ostalog i genocid u Srebrenici 1995.godine.

Pri tom je tvrdio i kako Sarajevo, u kojem je poginulo oko 11 i pol tisuća ljudi, nije bilo pod troipogodišnjom opsadom (1992-1995) – već da se zapravo radilo o blokadi dijelova podijeljenog grada između Armije BiH i VRS-a.

„Radi se o podijeljenom gradu i međusobnoj blokadi i srpskih dijelova grada i muslimanskih dijelova grada.“, objasnio je svoj pogled na opsadu.

Kovač je također opravdavao uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce 1995. godine – tvrdeći da su se oni svrstali na neprijateljsku stranu vojske bosanskih Srba. Nakon glavnog iskaza Kovača će kao vještaka obrane unakrsno ispitati haško tužiteljstvo koje će ga suočiti s dokazima na temelju kojih je i formirana optužnica za udruženi zločinački poduhvat.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Kovača

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG