Dostupni linkovi

Vllasi: Izbori doneli male promene


Azem Vllasi
Kosovski analitičar Azem Vllasi u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da rezultati novih izbora na Kosovu ne donose ništa novo. On smatra da je razlog tome ne zato što su građani zadovoljni radom dosadašnje vlasti i konfiguracijom sastava parlamenta, već zato što se građanstvo - koje je izašlo na izbore - opredelilo između jedne vlasti na koju ima puno primedbi i onih političkih formacija od kojih se boji neizvesnosti.

"Između dve varijante, gde sa ni jednom građani nisu zadovoljni, opredelili su se za ovu varijantu koja im je više poznata i manje neizvesna, nego što im je neizvesna, a strahuju od te neizvesnosti koju eventualno bi doneli ove druge formacije, LDK, i druge", navodi on.

Na osnovu rezultata, Hashim Thaci mora da uđe u koaliciju sa nekoliko stranaka kako bi formirao vladu i obezbedio najmanje 61 glas u Skupštini.

Vllasi u vezi sa tim kaže da je sigurno da će u budućoj vladi ući predstavnici svih etničkih zajednica na Kosovu, koji broje 20 poslanička mesta, te da onda ostaje ostalima Thaci da kaže "ko voli nek izvoli".

"Realno je da Samoopredeljenje neće prihvatiti da uđe u koaliciju za PDK-om. LDK i Alijansa za budućnost Kosova, Isa Mustafa i Ramuš Haradinaj, verovatno očekuju ponudu. 'Nisma' Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasniqija, jesu se odmetnuli od svog gnezda, od Thacijeve partije, ali ako im ponudi nešto primamljivo, znate, vlast je slast, možda će prihvatiti da budu. Najrealnija je varijanta sa manjinskim zajednicama svakako, a onda Alijansa za budućnost Kosova i 'Nisma' što bi obezbedilo 61 glas, ili da uđe sa LDK-om (Demokratski savez kosova), i onda mu ne trebaju ove dve", tvrdi Vllasi, te ističe:

Slavlje PDK
Slavlje PDK
"Po Ustavu onaj ko dobije većinu glasova na izborima ima pravo da formira vladu, znači da postane mandatar. Dakle, ko će doneti ponudu za 61 glas, taj će formirati. Međutim, Thaci to neće dopustiti svoje premijersko mesto nekom drugom. Inače, u svoj ovoj konfiguraciji na političkoj sceni Kosova, jedino Thaci i Haradinaj vole vlast iznad svega. Mnogo vole vlast. I niko nije lud ko dobije većinu na izborima sad da prepusti to nekom drugom", navodi on.

GI Srpska koju čine ljudi iz prethodne kosovske vlasti i oni koji su ranije radili za srpske institucije na Kosovu, dobili su 2.91 posto glasova, odnosno 19.562 glasova. Vllasi veruje da će ova lista biti deo Vlade, kao što su to Srbi bili i do sada.

"Prihvatiće da uđu u koalicionu vladu, pitanje je šta će sve tražiti i da li će moći da im se udovolji u tome. Oni će se zalagati za svoje interese bez obzira što su formalno podeljene u dve grupacije, ali srpska lista bi trebala da nađe svoje mesto i mogućnosti kroz parlamentarni život da se bori za interese prava svoje zajednice a ne da se konfrontira sa albanskom većinom. U tom smislu, mislim da će i iz Beograda prestati one neprimerene poruke da se Srbi u Parlamentu Kosova bore da zastupaju interese države Srbije i da brane kosovske Srbe. To je neprimeren rečnik", smatra naš sagovornik.

"U Parlamentu Kosova niko neće zastupati interese jedne druge države pa ni Srbije. Tako da, Srbima će se najverovatnije ponuditi da uđu u koalicionu vladu, da čine skupštinsku većinu. Oni imaju interesa da to prihvate, a ko će konkretno da uđe u vladu - mislim da je manje važno", zaključuje Vllasi.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG