Dostupni linkovi

Vlast se uplašila naroda - ukida bonuse i povišice


Skupština Crne Gore - ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Skupština Crne Gore - ilustrativna fotografija: Savo Prelević
U Crnoj Gori se, ovih dana, ispisuju nove stranice istorije građanskog društva.
Vlast je, naime, prvi put morala da se povuče pod silinom nabujalog i konstantno rastućeg nezadovoljstva koje je rezultat kombinacije teškog materijalnog stanja građana i saznanja da ministri i poslanici, nesrazmjerno opštem društvenom ambijentu, svoje plate povećavaju u enormnim iznosima.

(Izjave građana Podgorice koji su upitani za mišljenje u vezi konačnog odustajanja ministara i poslanika od enormnih bonusa i povišica)


Da će cijena odsustva osjećaja za težak materijalni status građana biti visoka i za vlast i za opoziciju koji su po ovom pitanju, uprkos večitom nesaglasju bili jedinstveni, govori i činjenica da ni povlačenje odluka o bonusima i povišicama ne nailazi na nešto pozitivnije ocjene. To, vjerovatno, govori o svijesti građana da se radi o iznuđenom potezu zbog straha od rastućeg nezadovoljstva.

Advokat Veselin Radulović, koji je bio uključen u više sudskih procesa u kojima je zastupao radnička prava kaže da se u Crnoj Gori dogodio presedan.

"Vlast se, uplašena narastajućim nezadovoljstvom građana i brojnim prijetnjama štrajkom u javnom sektoru - povukla", kaže Radulović i dodaje:"To je dobro".

"Još bolje bi bilo kada bi građani i Sindikat i sve organizacije koje su se sada oglasile po ovom pitanju, da se oglase i po drugim pitanjima jer građani bi vremenom trebalo da počnu da shvataju da je novac koji se troši iz budžeta njihov novac. Trebalo bi građani slično da reaguju i u slučaju čuvenih državnih garancija. Znate koliko i kome je sve država davala garancije i plaćala dugove koje oni nijesu izmirivali", navodi Radulović.

Globalna kriza, težak položaj domaće privrede, manjak novca u državnoj kasi - za crnogorske parlamentarce nijesu predstavljali dovoljno ubjedljive razloge da se uzdrže od povećanja sopstvenih plata. Umjesto da natjeraju Vladu na smanjenje previsokih primanja ministara i ostalih funkcionera, poslanici su radije požurili da se s njima izjednače.

Iznuđena odluka

Isprva su htjeli povećanje od 970 eura, ali se ostalo na 485, s tim što je ostavljena mogućnost da se za nekoliko mjeseci, naknadnim odlukama, dosegne prvobitno planirani iznos ravan ministarskom bonusu.

Međutim, i ovako reducirana odluka poslanika da sami sebi povećaju plate za skoro 500 eura, podigla bi njihova primanja na, za Crnu Goru astronomskih 1.800 do 2.500 eura.

U međuvremenu je izračunato da bi plata jednog, jedinog parlamentarca, u tom slučaju bila kao pet prosječnih plata, odnosno, kao skoro 10 prosječnih penzija. Poslanici su procijenili da njihovo mjesečno primanje treba da bude jednako socijalnoj pomoći za 20 petočlanih porodica.

Nedavno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista objašnjeno da se u parlamentu ne sijeku drva što je, kako je rečeno, posao koji ne iziskuje neko intelektualno naprezanje, odnosno, da se napor poslanika mjeri kroz kvalitet donešenih zakona, ali je poslanička finansijska valorizacija intelektualnog rada otvorila novo pitanje - kako onda objasniti činjenicu da je plata člana crnogorskog parlamenta dvostruko veća od plate univerzitetskog profesora sa 40 godina radnog staža.
Ranko Krivokapić

Cjelokupna javnost i dalje želi odgovore na mnoštvo pitanja. Neka od njih su očekivana od konferencije za novinare predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u srijedu koja je u međuvremenu otkazana.

"Kako je postignut dogovor o ukidanju bonusa za ministre i poslanike, kako bi se pomogao dogovor Vlade i Sindikata u kreiranju solidarnih mjera za suočavanje sa efektima usporenog privrednog rasta to smo procijenili da nije potrebno organizovati posebnu konferenciju za novinare tim povodom", kaže o razlozima otkazivanja savjetnica predsjednika parlamenta za odnose s javnošću Snežana Burzan.

Vlada se, očigledno, povlači zbog zebnje od eskalacije nezadovoljstva građana i bunta zaposlenih u javnom sektoru, među kojima su: medicinari, prosvjetari, uprava i pravoduđe, unutrašnji poslovi, kultura, policija, sudovi, pa čak i tajna policija, odnosno, Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Ovaj, za domaće prilike presedan, za RSE je komentarisao direktor monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš.

"To jeste bila jedna iznuđena odluka na koju je Vladu natjerala akcija MANS-a i Sindikata i drugih NVO jer ja nijesam čuo da je bilo ko, soim poslanika i ministara imao drugačiji stav o tome da poslanicima i ministrima treba povećati plate. Ljudi su bili jedinstveni u tome, posebno onaj dio stanovništva koji živi u najgorim uslovima. Tako da zaista mislim da je ovo jedna usiljena odluka koju Vlada sigurno nije drage volje donijela", ocjenjuje Maraš.

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva

Petar Komnenić

Najave iz Vlade i parlamenta da će ministrima i poslanicima biti ukinuti bonusi, prema riječima naših sagovornika iz sindikata, neće zaustaviti zahtjeve da se zaposlenima koji primaju plate iz budžeta povećaju zarade.

Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvejet, pri Uniji slobodnih sindikata za Radio Slobodna Evropa kaže da je dobro što su Vlada i parlament odustali od bonusa, ali da to neće uticati na ispostavljene zahtjeve zaposlenih u prosvjeti, koji su prema njegovim riječima odavno egzistencijalno ugroženi.

"Sindikat prosvjete kao i ostali sindikati koji se finansiraju iz budžeta države ne odustaju od zahtjeva za pregovorima. Želimo da sada u jednoj novoj, drugačijoj atmosferi da razgovaramo o svemu onome o čemu smo imali najmeru, a to je traženje prostora za povećanje plata i još nekih dodataka koji bi, bar koliko toliko poboljšali prosvjetnih radnika. Mislim da je sada stvorena prava atmosfera za jedan kvalitetni socijalni dijalog sa Vladom tako da Sindikat prosvjete ne odustaje od tog zahtjeva za početak pregovora", poručio je Pavićević.

I u Sindikatu Vojske kažu da su još prije godinu tražili povećanje zarada, a da su ministarski i poslanički bonusi bili samo dobar povod za inteziviranje pregovora.

"Nijesmo tražili povećanje plata zato što je došlo do povećanaj plata, odnosno bonusa poslanicima u Skupštini Crne Gore. Mi smo iskoristili taj momenat u neku ruku, tako se može reći. Naši zahtjevi za povećanjem plata proističe iz tog teškog položaja naših kolega, prije svega mislim na civilna lica i vojnike po ugovoru a i sve ostale. Mi ćemo i dalje insistirati da se naše plate povećaju jer su one daleko, gotovo 100 eura u prosjeku manje od prosječne plate u Crnoj Gori ili duplo manje kada poredimo sa potrošačkom korpom", kaže Nenad Čobeljić.

Sa tom ocjenom saglasan je i Zvonko Pavićević.

"Ovo davanje bonusa je bio samo jedan okidač a naši zahtjevi praktično ostaju isti kao i ranije – povećanje plata. U kojem procentu to ćemo tokom samih pregovora sa Vladom iznijeti, šta mi mislimo, koliko treba, gdje naći pare i na koji način udovoljiti. Naravno, svaki dogovori vode nekom kompromisu. Vidjećemo šta Vlada misli o svim tim zahtjevima", naglasio je Pavićević.

Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, pozdravlja odluku o ukidanju bonusa za ministre i poslanike, koji su prema njegovim riječima bili izgubili dodir sa realnošću. To, međutim neće uticati na Sindikat zdravstva, koji je kako kaže postavio čvrste zahtjeve.

"Ukoliko ne urode plodom ovi naši pregovori mi ćemo morati povući neke radikalne poteze. Mi naravno ne odustajemo od naših zahtjeva. Spremni smo da naše argumente iznesemo svima koji su za to zainteresovani. Mi smo spremni svima da objasnimo gdje se nalaze zdravstveni radnici, kakva je situacija. Tražimo samo da se vrate naša ukupna primanja na nivo iz 2009. godine. Ponavljam da smo mi zadovoljni ako smo doprinijeli da članovi Vlade a i poslanici shvate da ipak žive u zemlji gdje postoji jedna građanska svijest, čini mi se da jača svakim danom i da će i oni koji vrše vlast ubuduće paziti koje poteze povlače", istakao je on.
XS
SM
MD
LG