Dostupni linkovi

Lavina nezadovoljstva: Sindikati prijete štrajkovima


Ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Dugo taloženo nezadovoljstvo zaposlenih u Crnoj Gori, ovih dana izbija na površinu i počinje da formira lavinu zahtjeva za povećanjem plata koju su pokrenuli poslanici odlukom da svoja već visoka primanja povećaju za još 500 eura.

Dramski zaplet je vrlo vjerovatan jer se, uprkos sindikalnim prijetnjama štrajkom, iz Vlade nedvosmisleno poručuje da će zahtjevi za povišicama biti odbijeni.

Sindikati zdravstva prijete štrajkom. Prosvjetari upozoravaju da će se boriti svim dozvoljenim sredstvima. Povećanje plata traže i sindikati uprave i pravosuđa, zdravstva i socijalne zaštite, ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture.

Sasvim je sigurno da se ovih dana pišu nova poglavlja istorije sindikalizma u Crnoj Gori, jer se nakon, za domaće prilike presedana, da službenici skupštinske administracije održe štrajk upozorenja, sada zahtjevima za povećanje plata pridružuje čak i tajna policija, odnosno, Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Za Vladu će, vjerovatno, najurgentniji biti zahtjev Sindikata zdravstvenih radnika kojima su u prethodnih godinu i po, oporezovani topli obrok i regres, a zarade smanjene za sedam posto.

"Za razliku od poslanika, mi imamo potrebnu dozu patriotizma pa ne tražimo da nam se zarade povećaju, nego samo tražimo da se vrate na nivo iz decembra 2009. godine", kaže predsjednik Sindikata Kliničkog centra Vladimir Pavićević, koji u izjavi za RSE, komentarišući upravo patriotsku i moralnu dimenziju odluke poslanika da sebi povećaju plate za skoro 500 eura kaže: "To je neprihvatljivo".

"Stalno nam pričaju kako je teško, kako je kriza a oni onako ležerno sebi povećaju zarade za prosječnu zaradu u Crnoj Gori, odnosno ako ćete da vam približim, oni su sebi povećali plate za više nego što je plata ljekara u Crnoj Gori, a plata ljekara je 470 eura. Mislimo da su po malo izgubili neke kriterijume, da su izgubili tu neku ideju zbog čega ih je narod birao. Malo moraju da razmisle. Mi ćemo svakako u okviru svojih aktivnosti tražiti kompletnu transparentnost svih javnih finansija, jer smatramo da smo došli do neke tačke nakon koje se to više ne može tolerisati", poručuje Pavićević.

Nema, međutim, velikih izgleda da će Vlada ispuniti zahtjev medicinara, jer je premijer već rekao da nema razumijevanja za takve zahtjeve, a u Ministarstvu finansija kažu da su razgovarali sa sindikalcima i da su im objasnili da za povećanje zarada, u budžetu za narednu godinu, nema mjesta.

U Sindikatu zdravstva kažu da do sada nijesu dobili nikakav odgovor, pa će o daljim potezima javnost biti obaviještena u utorak.

"Vrijeme da se istraje do kraja"

U red su stali i prosvjetari. Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kaže da je uputio zahtjev Vladi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvjete i sporta za hitan početak pregovora o povećanju zarada zaposlenih u prosvjeti.

Jedan od protesta u Crnoj Gori - iz arhive
Samo povišica koju su poslanici odredili sami sebi je 480 eura, a prosječna avgustovska plata u prosvjeti je bila 438 eura.

"Pozvaćemo prosvjetne radnike da se svim dozvoljenim, pa i najradikalnijim, sredstvima sindikalne akcije, zajedno izborimo za bonus za koji su se "izborili" ministri i poslanici", kaže Zvonko Pavićević.

"Mislim da je nemoralno, da ne upotrijebim neku grublju riječ da u ovom trenutku kada je životni standard crnogorskih građana tako nizak, kada se najavljuju i poskupljenja i kriza mislim da su oni na ovaj način željeli da preduprijede sve ono što će se vjerovatno od prvog januara desiti. Kao narodni predstavnicima, kojima je taj narod dao mandat ovo nijesu smjeli da urade. Sindikat prosvjete od poslanika traži na bi najpoštenije bilo da vrate mandate narodu koji ih je i izabrao da u Skupštini Crne Gore predstavljaju taj narod, da vrate mandate jer poslije svega ovoga mislim da su iznevjerili sva ona očekivanja koja im je narod dao glasajući za njih", ocjenjuje on.

"Ovih dana dogovaramo dalje aktivnosti", kaže Pavićević, naglašavajući da je "ovog puta sazrelo vrijeme da se istraje do kraja".

Slično misli i članica rukovodstva Unije slobodnih sindikata Sandra Obradović, koja kaže da crnogorski sindikalizam, ali i ukupno društvo ulaze u novu fazu, bez straha i otvorenih očiju.

"Ako su nam puna usta toga da je globalna kriza, da para u budžetu nema, onako olako, preko noći donijeti odluku o povećanju po meni je to u namanju ruku nemoralno. Ne znam kako mogu pogledati u oči građanima koji žive na rubu egzistencije. Mislim da zaposleni i građani u Crnoj Gori ulaze u jednu novu sferu i da im se skida mrak sa očiju i da smo svjesni toga da ukoliko nešto ne tražimo i sami se ne izborimo da nećemo ništa ni dobiti. Tako da je to jedan logičan slijed stvari i da onoliko koliko budemo uporni, a mislim da hoćemo ovoga puta, jer ako ima za jednu određenu kategoriju ljudi para u budžetu mislim da mora imati za sve nas. To što sindikati traže je nešto simbolično, ali se za povećanje zarada moraju naći pare u budžetu i da se mora ispoštovati to što sindikati traže", kazala je Obradović.
XS
SM
MD
LG