Dostupni linkovi

Vlast ćuti o odluci o Pacoliju, opozicija zadovoljna


Skupština Kosova - ilustracija
Skupština Kosova - ilustracija
Vladajuće partije na Kosovu nisu se oglasile povodom odluke Ustavnog suda Kosova da je izbor predsednika Behdžeta Pacolija 22. februara bio neustavan, dok opozija na Kosovu pozdravlja donetu odluku.

Predsedništvo Skupštine na redovnom sastanku u utorak nije diskustovalo o odluci suda, jer predsedništvu još uvek nije dostavljeno potpuno obrazloženje.

Još nije poznato da li će Pacoli podneti ostavku ili ne, dok je potpredsednik Skupštine, Džavit Haliti, izjavio da će, ukoliko se to ne desi, Skupština preduzeti određene mere.

„Ne znam koji je stav predsednika, da li će dati ostavku ili će ovo pitanje ostaviti Skupštini. Ja ne mogu da obavežem nekoga da podnese ostavku ali, na osnovu Ustava, ukoliko on ne podnese ostavku, Skupština će poduzeti mere. Skupština će reagovati u skladu sa pravilima i odlukom Ustavnog suda“, kazao je Haliti.
Behdžet Pacoli

Od kako je Ustavni sud izdao saopštenje, Kancelarija predsednika kao ni Vlada nisu hteli da komuniciraju sa medijima.

Za opoziciju, ovakva odluka Ustavnog suda nije bila iznenađujuća.

U saopštenju koje je izdala Alijansa za budućnost Kosova navodi se da je glavni odgovorni za ovaku situaciju, odnosno za kršenje najvišeg legalnog akta, premijer Hašim Tači, koji je putem pritiska nad poslanicima degradirao klimu u Skupštini i u ostalim institucijama.

Od pada koalicije do ponavljanja izbora

Ardian Gjini, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, navodi da kada Ustavni sud objavi da je izbor predsednika neustavan, to podrazumeva da Kosovo nema predsednika i da se predsednik treba ponovo izabrati, a sve donete odluke u međuvremenu od strane kancelarije predsednika treba da se ponište.

On je takođe pomenuo i nekoliko mogućih opcija.

„Po Ustavu, jedna opcija je da Skupština izabere novog kandidata ili istog za izbor predsednika, a druga je da se pronađu modalitet ili druga rešenja, a za to imamo šest meseci. Znači, možemo imati v.d. predsednika još šest meseci, a to će biti Jakup Krasnići, a posle šest meseci, ako ne pronađemo rešenje za ovakvu situaciju, onda se treba ići u nove izbore”, kazao je Gjini.
Arifaj: Ovo je jedan korak unazad, gubljenje vremena, ali i udarac naporima u dokazivanju da smo jedan ozbiljan faktor na međunarodnoj sceni.

Sa druge strane, Ardian Arifaj, iz Kluba za spoljnu politiku, navodi da će novonastala situacija na Kosovu loše uticati na Kosovo na međunarodnoj sceni.

„Ovo sigurno nije dobra vest, zato što je Kosovu potrebna ekonomska stabilnost i jake institucije koje će raditi za Kosovo, dok je ovo jedan korak unazad, gubljenje vremena, ali i udarac naporima u dokazivanju da smo jedan ozbiljan faktor na međunarodnoj sceni“,
kaže on.

I Skeljezen Malići smatra da ovakva odluka Ustavnog suda predstavlja neočekivani nastavak krize na Kosovu.

„Ne znamo sve posledice zato što još uvek nije poznata odluka u potpunosti. Kada ona bude objavljena, videćemo da li Ustavni sud ima preporuka za prevaizilaženje krize. Sigurno je da ćemo se, iako se ponovo bira predsednik, vratiti na početak, a može se svašta i desiti, od pada koalicije, ali i do ponavljanja izbora”,
kaže Maliqi.

Ustavni sud Kosova će u sredu poslati strankama kompletan tekst odluke o neustavnosti izbora predsednika Kosova 22. februara.
XS
SM
MD
LG