Dostupni linkovi

Istinomjer: Vlast u RS za godinu ispunila 12 predizbornih obećanja


Skupština Republike Srpske u Banjoj Luci, ilustrativna fotografija
Skupština Republike Srpske u Banjoj Luci, ilustrativna fotografija

U prvoj godini mandata, pet partija na vlasti u Republici Srpskoj (RS) ispunile su 12 obećanja, od ukupno 222 koja su dali uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih u oktobru prošle godine. Ovo su rezultati istraživanja, koje je u srijedu u Banja Luci predstavila Inicijativa Istinomjer.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija RS, Narodni demokratski pokret (NDP) i Ujedinjena Srpska, koje čine vlast u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, su, prema istraživanju Istinomjera, od 22 ispunjena obećanja tri ispunili sa zakašnjenjem.

“Osim toga Vlada RS počela je rad na ispunjavanju 99 obećanja, u progresu je ispunjavanje njih 17, prekršeno je jedno, a u slučaju pet obećanja zaustavljen je rad na njihovom ispunjavanju”, dodaju u Istinomjeru uz objašnjenje da su to pokazali rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti.

Najviše obećanja Istinomjer je evidentirao u oblasti ekonomije, njih 97, a nakon prve godine mandata Vlade RS u ovoj oblasti ispunjena su tri obećanja.

Ocjenu „nije započeto“ dobila su 32 obećanja, dok je rad na ispunjavanju počeo u slučaju52 obećanja. Istinomjer je pet obećanja u ovoj oblasti ocijenio kao „zaustavljena“, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao prekršeno.

“Ispunjena su obećanja o gradnji mosta u Čelincu koji je pušten u promet u julu 2019. godine, obećanje o izgradnji elektrofiltera u Termo elektrane Ugljevik, te obećanje o izgradnji nove gondole na Jahorini”, navode iz ove Inicijative.

Kako su saopštili u Banjaluci, od obećanja na čijem ispunjavanju je počet rad mogu se izdvojiti projekti cestovne infrastrukture na Koridoru Vc, kao i brza cesta i autoput Sarajevo – Beograd.

Označen početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Istinomjer je, kako su objasnili, u obzir uzeo postojeće predizborne programe onih stranaka koje su imale svoje programske dokumente, poput DNS-a i NDP-a, ali i obećanja sa predizbornih skupova onih partija koje program nisu dostavile kakve su SNSD, SPRS i Ujedinjena srpska.

“Najviše obećanja dao je DNS (70), dok su najmanje konkretnih obećanja imali u Ujedinjenoj Srpskoj, tako da Istinomjer prati tek 6 obećanja ove partije.

Dodaju da je u oblasti državnog uređenja Vlada RS provodila aktivnosti na ispunjavanju ukupno 12 od 26 datih obećanja, a među njima su i dva ispunjena SPRS-a, koja se odnose se na rekonstrukciju trga “9. januar” i izgradnju spomen sobe posvećene Vasi Pelagiću u Pelagićevu.

U oblasti socijalne politike ispunjeno je jedno obećanje, i to obećanje SPRS o povećanju penzija. Sa zakašnjenjem su ispunjena 2 obećanja, a oba obećanja je dao SNSD i odnose se na povećanje penzija dva puta, koje je najavljeno za januar i april, ali se desilo u januaru i julu.

Kada je u pitanju oblast zdravstva Istinomjer je u protekloj godini pratio 13 obećanja. U prvoj godini rada Vlade RS počete su neke aktivnosti na realizaciji ukupno pet obećanja, a jedno je kvalifikovano kao neutemeljeno.

U oblasti pravne države Istinomjer prati 15 obećanja od čega niti jedno obećanje u prvoj godini mandata nije dobilo ocijenu ispunjeno ili u progresu.

Tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske ispunjena su tri obećanja iz oblasti obrazovanja, tri su ocijenjena u progresu te je jedno ispunjeno sa zakašnjenjem.

U oblasti spoljne politike partije na vlasti u RS dale su dva obećanja. Oba obećanja iz ove oblasti je dao SPRS. Jedno je dobilo ocjenu započeto, a to je obećanje o međunarodnoj saradnji i povezivanju sa Srbijom, Kinom, Rusijom i evropskim državama, dok je ocjenu nije započeto dobilo obećanje o donošenju Zakona o dijaspori RS.

Inicijativa Istinomjer navodi da se nakon godinu dana može zaključiti da su se partije na Vlasti u RS bavile polovinom datih obećanja, ali tek 13% datih obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata, a njih 45% srednju vjerovatnoću. Dodaju i da zabrinjava činjenica da su samo DNS i NDP u sastavu Vlade RS dostavile svoj izborni program i javno ga predstavile na svojim web stranicama.

XS
SM
MD
LG