Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o realizaciji autoputa Beograd-Sarajevo


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović sa Sašom Dalipagićem, zamenikom ministra telekomunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Beograd, 13.12.2019.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović sa Sašom Dalipagićem, zamenikom ministra telekomunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Beograd, 13.12.2019.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je sa Sašom Dalipagićem, zamenikom ministra telekomunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH), sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

"Radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici. Ovo nije samo autoput, ovo je put koji povezuje dve države i ljude koji u njima žive, put koji treba da nas vodi u budućnost, a ne u prošlost opterećenu problemima. Ovaj sporazum omogućiće nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju celog mosta preko Save", izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je navela da će se na mostu preko Save nalaziti jedan granični prelaz, te da će to omogućiti brži protok ljudi i robe.

Zamenik ministra telekomunikacija i prometa BiH, Saša Dalipagić rekao je da se ovaj sporazum odnosi na izgradnju dve deonice auto-puta, jedan je Tuzla-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, a druga Sarajevo-Pale-Višegrad-granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

"Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao i pitanje graničnih prelaza. U roku od mesec dana formiraćemo zajedničko operativno telo radi efikasnije realizacije projekta", rekao je Dalipagić.

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić izjavila je da veliki infrastrukturni projekti pokazuju jasno opredeljenje dve države na putu ka Evropskoj uniji(EU).

"Ovaj auto-put dodatno će povezati naše dve zemlje i građane. On je i pokazatelj da naši bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, te da su evropske integracije naš strateški cilj, a da ćemo još boljim povezivanjem regiona biti spremni da postanemo punopravni članovi EU", navela je Smajić.

Početak radova u oktobru obeležen je u Sremskoj Rači na severo-zapadu Srbije u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

XS
SM
MD
LG