Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlament i Vlada u sporu zbog boraca


Parlament Federacije BiH, Foto: Midhat Poturović
Usvajanjem zaključaka u Parlamentu da se boračkoj populaciji ne umanjuju primanja BiH bi mogla ostati bez stand by aranžmana MMF-a i doživjeti potpuni ekonomski kolaps, upozorava federalni premijer Mustafa Mujezinović. Opozicija smatra da je to samo trik Vlade da ostane na vlasti nakon niza finansijskih promašaja, zbog kojih sada ispaštaju ratni veterani, ali i ostale socijalno ugrožene kategorije.

Premijer Federacije Mustafa Mujezinović, nakon što je prvobitno zaključke Parlamenta da se dobitnicima najviših ratnih priznanja ne umanjuju primanja za 10 posto nazvao suludim, spustio je lopticu i poručio da se problem mora rješavati razgovorom, ali stand by aranžman se ne smije dovesti u pitanje:

„Jer bi onda došla u pitanje i država. To svakome mora biti jasno - pogotovo onima koji vole ovu zemlju.“

Mustafa Mujezinović
Kriza na relaciji Parlament – Vlada nastupila je kada su zastupnici SDA, stranke iz koje je i Mujezinović, glasali za zaključke, a digli su ruke čak i za smjenu resornog ministra Zahida Crnkića, također iz svoje stranke. Mujezinović izražava razumijevanje za zastupnike federalnog Parlamenta kaže jer su zaključke donijeli pod velikim pritiskom:

„I vi biste glasali i dali sve nekome ako vas neko zatvori i ne da vam izaći. Prema tome, mislim da prije svega moramo sjesti i razgovarati i objasniti ljudima, jer očito neki ne mogu da shvate u kakvoj situaciji se nalazimo. Moramo uštedjeti, moramo donijeti reformske zakone - i samo na taj način izaći iz ove krize. Sve ostalo vodi nas u financijski kolaps, pa čak i u potpuno zaustavljanje ekonomije. To ne bih želio da vidim i mislim da nema potrebe za tim.“

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja Šerif Patković poručuje da nekadašnji borci ostaju pri svojim zahtjevima:

„Nema umanjenja nijednoj od boračkih populacija radi ušteda prema MMF-u.“


Vlada treba priznati poraz


Ismet Dahić
, ratni komandant koji je podržao borce na prošlosedmičnim protestima, smatra da je priča o uslovima MMF-a samo bacanje prašine u oči jer u drugom entitetu BiH takvi uslovi nisu pominjani:

Protesti dobitnika najviših ratnih priznanja pred zgradom Parlamenta BiH, nakon čega su usvojeni njihovi zahtjevi da im se primanja ne smanjuju.
„Milorad Dodik je donio takvu odluku - kad je boračka populacija u pitanju o njoj nije bilo diskusije. Dakle, to je bila populacija koja je zaobiđena.“

Situacija je naizgled nerješiva jer raspoloženja za kompromis gotovo i nema. Opozicija smatra da je došlo vrijeme da se federalna Vlada kazni za sve ranije propuste koje je imala ne samo prema borcima nego i drugim kategorijama. Ante Čolak, zastupnik HSS-a-NHI-a:

„A da je Vlada bilo šta radila aranžman sa MMF-om nam uopće ne bi trebao jer poznato je da trenutno je rezervirano preko milijardu i po sredstava za različite projekte koje mi ne možemo povlačiti iz razloga što Vlada nije odradila svoj dio posla. Mjesečno plaćamo preko tri, četiri miliona maraka što nismo u stanju vući ta sredstva koja su već odobrena. A da ne govorim u međuvremenu šta se dogodilo - kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mi smo izgubili javnih prihoda 300 miliona maraka kada su počeli se ukidati carine na određene proizvode iz EU. Umjesto da donesu isti dan zakon o akcizama, oni su čekali godinu dana, pa smo izgubili tih 300 miliona.“

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a, mišljenja je da bi vlada konačno trebala priznati poraz:

„Rješenje u svakoj normalnoj državi bi bilo: ukoliko izvršna vlast ne može, neće ili ne želi da provodi zakone i zaključke, upute, politiku zakonodavne vlasti koja bira tu izvršnu vlast, ta vlada ili odlazi sama ili je smjenjuju oni čije oni neće da provode zaključke, a koji ih biraju.“

Mujezinović, koji je prije nešto više od tri mjeseca preuzeo vruć krompir nagomilanih problema i grešaka Vlade nakon ostavke bivšeg premijera Nedžada Brankovića, smatra da se može pronaći izlaz iz ove posljednje krize:

„Ministarstvo za boračka pitanja je uradilo veliki posao i u pregovorima sa MMF-om dogovorilo da se ne ukida Zakon o ratnim priznanjima, ali da moramo se okrenuti prema onima koji imaju najmanja primanja, njih zaštititi uvodeći imovinski cenzus. U prvim razgovorima bila je to jedna i po prosječna plata. Tu treba razgovarati i tražiti određena rješenja.“

Na kraju treba napomenuti da je federalni Parlament do sada donio stotine zaključaka koji nikad nisu realizovani u praksi, te tako i ovi posljednji lako mogu doživjeti istu sudbinu.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG