Dostupni linkovi

Parlament prihvatio zahtjeve, protest završen


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
Parlament Federacije prihvatio je zahtjeve dobitnika najviših ratnih priznanja u Federaciji i usvojio zaključke koji bi trebali osigurati ispunjenje njihovih zahtjeva, mada zaključci formalno nisu obavezujuća norma.

Kako su dobitnici ratnih priznanja i članovi ostalih boračkih udruženja i tražili, neće biti ukinut Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, a boračke naknade neće biti umanjene za 10 posto, kako je planirano stand-by aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Podržan je i zahtjev branilaca da federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić bude odmah smijenjen ili podnese ostavku, te da se provede detaljna i sveobuhvatna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Nakon što je Parlament usvojio zaključke, predsjednik Skupštine Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Šerif Patković pozvao je demonstrante da se raziđu.

Prethodno su demonstranti ispred zgrade Parlamenta uspjeli oboriti zaštitnu ogradu i sukobiti se sa policijom, koja ih je spriječila da se probiju u zgradu.

Nije bilo povrijeđenih, a jednoj osobi je ukazana medicinska pomoć nakon što joj je pozlilo od stajanja.

Kako Vlada niije udovoljila njihovim zahtjevima, pripadnici Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja su od Parlamenta zatražili da im ispuni zahtjeve.

Iako se u još četvrtak uveče činilo da će dogovor nakon protesta pred zgradom Vlade i Parlamenta biti postignut, do toga ipak nije došlo, jer Stranka demokratske akcije nije pristala na zahtjev Saveza da se primanja ne umanjuju za 10 posto.

To bi, kako tvrde, u toj stranci, oborilo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i izazvalo pad Vlade FBiH.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić otišao je s pregovora ne potpisavši izjavu kojom se prihvaćaju svi zahtjevi boraca.

On je kazao da se o drugom zahtjevu Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja za ostavku federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, treba najprije izjasniti Predsjedništvo SDA, koje o tome još nije zauzelo stav.
XS
SM
MD
LG