Dostupni linkovi

Dobitnici ratnih priznanja nastavljaju protest


Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Savez dobitnka najviših ratnih priznanja i federalne vlasti ipak nisu postigle konačan dogovor kojim se prihvataju svi zahtjevi Saveza, kako je nakon današnih protesta pred zgradom Vlade i Parlamenta Federacije nagovijestio predsjednik Skupštine te organizacije Šerif Patković.

Stranka demokratske akcije nije pristala na zahtjev Saveza da se primanja svim kategorijama boračke populacije ne umanjuju za 10 posto, jer bi to, kako tvrde, u toj stranci oborilo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i izazvalo pad Vlade FBiH.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić otišao je s pregovora ne potpisavši izjavu kojom se prihvaćaju svi zahtjevi boraca.

On je kazao da se o drugom zahtjevu Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja za ostavku federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, treba najprije izjasniti Predsjedništvo SDA, koje o tome još nije zauzelo stav.

Sarajlić je poručio da SDA ne može davati lažna obećanja iako podržava sve opravdane zahtjeve boračke populacije.

Stranka za BiH, kako je potvrdio federalni dopremijer Gavrilo Grahovac, slaže se sa boračkim zahtjevima, ali je rekao da je zahtjev za smjenu federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića nov i da treba utvrditi da li je on zaista odgovoran za način na koji je policija danas djelovala, osiguravajući žicom i jakim snagama zgradu Vlade i Parlamenta Federacije BiH.

Kako konačnog dogovora nije bilo, demonstranti, njih oko 2.000, ostaju u Sarajevu do ispunjenja svih zahtjeva, izjavio je po završetku razgovora predsjednik Skupštine Saveza dobtnika najvećih ratnih priznanja, Šerif Patković.

Patković je pozvao učesnike protesta da se sutra u 9.30 sati okupe ispred zgrade Federalnog parlamenta, gdje će u 10.00 sati početi vanredna sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će biti raspravljano o zahtjevima Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja.

Demonstranti koji su bili okupljeni ispred zgrade federalne Vlade prenoćiće u dvorani Zetra, gdje će im biti obezbijeđeni večera i doručak.


Sramotan odnos vlasti


Pripadnici Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja traže da njihove avgustovske naknade ne budu umanjene za 10 odsto, kako je Vlada planirala, te da se provodi Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja, bez mogućnosti njegovog ukidanja.

Zatražena je i smjena federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića zbog angažmana policije u osiguranju zgrade Vladei i Parlamenta tokom današnjih protesta, te smjena ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića.

Nekoliko hiljada pripadnika boračkih organizacija iz svih kantona u Federaciji počelo je danas, u minut do podne, proteste pred zgradom federalne Vlade.

Osman Jažić, pripadnik Armije BiH i jedan od dobitnika Zlatnog ljiljana, kaže da je sramotan odnos vlasti prema borcima.

"Ovo je bruka i sramota šta se radi ovoj boračkoj populaciji - i kompletnom ovom narodu koji je došao do dna. Više se ne može,“ rekao je Jažić.

Zamjenik ratnog komandanta Prvog korpusa Armije BiH Ismet Dahić pozvao je policajce koji čuvaju zgradu Vlade Federacije na današnjem protestu dobitnika najvećih ratnih priznanja da im se priključe u borbi protiv kriminalaca koji se u velikom broju nalaze u institucijama sistema.

"Tražimo reviziju - da revizija potvrdi na kraju-krajeva šta je istina u ovoj državi, a šta nije istina. Došlo je više vrijeme svemu tome. I ove kolege, gospoda policajci znaju ko su lopovi u ovoj državi. Mi smo svjedoci ko su lopovi u ovoj državi. Zašto se ne suprotstavimo takvim pojavama?“ rekao je Dahić.
XS
SM
MD
LG