Dostupni linkovi

Vlada Kosova podržava evropsku struju u Srbiji


Glasanje u Gračanici, 6. maj 2012.
Vlada Kosova poručila je da ko god da je na čelu Srbije, a okrenut prema zapadu, uradiće dobro pre svega srpskom narodu, a potom i celom regionu. U Prištini međutim skreću pažnju da put evropskih integracija Kosova ne zavisi od politike u Srbiji.

Vlada Kosova dala je podršku pro-evropskoj vlasti u Srbiji, ocenjujući da bi takva politika zvaničnog Beograda bila dobra za ceo region.

Zamenik premijera Hajredin Kuçi, naglasio je da će Kosovo obaviti, kako je rekao, sve dužnosti prema vlasti u Srbiji, ali dodao da evropski procesi u zemlji ne zavisi od srpske politike.

„Mi smo spremni da obavimo naše državne dužnosti prema kome god u Srbiji, ali politika Kosova, integracija i put Kosova ne zavise od političke vlasti u Srbiji. Kosovo ima svoj put, a ko god bio u Srbiji, okrenut prema zapadu, uradiće dobro pre svega srpskom narodu, a potom i celom regionu“, kazao je Kuçi nakon zasedanja vlade.

U međuvremenu, OEBS je u ponedeljak ujutro završio predaju zapečaćenih glasačkih kutija sa Kosova srpskoj Izbornoj komisiji u centrima za prebrojavanje u Vranju i Raškoj.

Inače, prijavljeni preliminarni odziv birača bio je 32.17 odsto, od preko 109 000 ljudi sa pravom glasa. Predsednički i parlamentarni izbori na Kosovu održani su zahvaljujući sporazumu koji je OEBS postigao sa Vladama u Prištini i u Beogradu. Iz OEBS-a su kazali da je ova misija spremna da olakša i drugi krug izbora za predsednika Srbije.

“Sporazum se tiče pomaganja u održavanju srpskih izbora na Kosovu. Tako da, ukoliko bude bilo drugog kruga, OEBS će ponovo pomoći proces glasanja, pošto ono što mi radimo jeste omogućavanje potencijalnim glasačima na Kosovu da iskoriste pravo na učešće u ovim izborima”, kazao je portparol OEBS-a, Nikola Gaon.

Na severu Kosova, konkretnije u Zubinom Potoku i Zvečanu u nedelju su održani i lokalni izbori, bez obzira na to što je Beograd apelovao na tamošnje Srbe da odustanu od toga. Zamenik premijera, Kuçi, te izbore je nazvao „farsom“, dodajući da te izbore neće priznati ni međunarodna zajednica, ni Srbija a ni Kosovo.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG