Dostupni linkovi

Dačić najavio raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora


Sednica Skupštine Srbije, oktobar 2020.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sutra, 15. februara biti raspušten parlament i da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

On je to izjavio na kraju poslednje sednice 14. februara. Dačić je istakao da je aktuelni saziv od 3. avgusta 2020. do danas, usvojio 265 zakona.

"Za vreme ovog mandata, bez obzira na primedbe i sumnjičenja, skupština je uspela da donese nekoliko akata veoma važnih za budućnost, a jedan od njih je promena Ustava", rekao je Dačić.

On je posebno ocenio međustranački dijalog, koji je ocenio kao uspešan.

Prethodno je Vlada na sednici 14. februara usvojila predlog da predsednik Srbije raspusti Skupštinu uoči parlamentarnih izbora, koji su najavljeni za 3. april.

Parlament treba da bude raspušten 45 dana pre održavanja izbora, a raspušta ga predsednik Srbije.

Kako je saopšteno posle sednice Vlade, ukoliko predlog bude usvojen i parlament raspušten, Vlada će ući u tehnički mandat.

"Sve svoje aktivnosti u tehničkom mandatu, Vlada će nastaviti da obavlja svojim punim kapacitetom, u skladu sa ustavnim i zakonskim propisima", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije da će 15. februara, na Dan državnosti Srbije, biti raspisani parlamentarni i beogradski izbori, a da će izbori za predsednika Srbije najverovatnije biti raspisani 2. marta.

Lokalne i predsedničke izbore raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a parlamentarne predsednik Republike.

Izbori bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu održani 3. aprila.

Ove godine se održavaju redovni predsednički i beogradski, i vanredni parlamentarni izbori.

Aktuelni, 12. saziv parlamenta konstituisan je posle izbora u junu 2020. godine.

Iako je lista predvođena Srpskom naprednom strankom osvojila ubedljivu većinu (188 od 250 poslanika), lider te partije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nova Vlada imati ograničen mandat.

Vučić je rekao kako "želi da se snage koncentrišu, ne da imaju četiri godine mandata da uživaju, već da kao štih-proba rade godinu i po dana".

Većina stranaka opozicije je izbore 2020. bojkotovala navodeći da nisu ispunjeni uslovi za njihovo fer i slobodno održavanje. Na ovim izborima su najavili učešće.

XS
SM
MD
LG