Dostupni linkovi

Posmatrači u Srbiji traže proveru biračkog spiska po mestu prebivališta


Glasanje na izborima u Beogradu, 21. jun 2020.

Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) uputila je 14. februara zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije da se građanima na sajtu ministarstva omogući pregled prijavljenih birača na njihovim adresama.

"Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na ovakav način dobio uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja, kao i imena i prezimena prijavljenih lica. U cilju zaštite podataka o ličnosti, pretraga bi bila moguća samo za mesto prebivališta birača koji radi proveru, ali ne i za druge adrese", saopštila je CRTA.

U saopštenju ove nevladine organizacije se navodi da se u poslednje vreme sve češće govori o manipulacijama biračkim spiskom, takozvanom "uvozu birača" ili naseljavanju pojedinih opština i gradova "novim biračima".

"Uvođenje ove dodatne kontrole doprinelo bi da se otklanjanju sumnje u zloupotrebe i kompromitovanost biračkog spisaka", navela je CRTA.

U saopštenju se dodaje da "već dugo vremena među građanima vlada veliko nepoverenje u birački spisak".

"Prema istraživanju CRTA-e, čak 60 odsto građana smatra da sa biračkim spiskom nešto nije u redu i sumnjaju u njegovu ispravnost. Upravo zbog toga, svaki napor uložen u povećanje transparentnosti biračkog spiska, vodeći računa o zaštiti podataka ličnosti, biće od velike važnosti prilikom ocene kvaliteta izbornog procesa u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas objavio je dva snimka na kojima je, kako tvrdi, prikazana šema prijavljivanja novih "stanovnika" Beograda.

Đilas je rekao da vladajuća stranka "uvozi" sigurne glasove iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

"Ljudi se kombijima dovoze u policijske stanice širom Srbije, a najviše u Beogradu", naveli su iz SSP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbacilo je optužbe opozicije, ali i pojedinih nevladinih organizacija i navelo da u broju promena prebivališta u Beogradu nema velikih odstupanja u odnosu na prethodne godine.

Izbori u Srbiji najavljeni su za 3. april, a Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pozvala je 2020. vlasti da spreče zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

Vlada Srbije usvojila je u novembru 2021. odluku o osnivanju Radne grupe za eksternu kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska, dogovorenu na međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG