Dostupni linkovi

Dodik najavio prekid kontakata sa američkim i britanskim diplomatama u BiH


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ilustrativna fotografija
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ilustrativna fotografija

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska saopštio je da će se donijeti odluka o "prekidu kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u Bosni i Hercegovini".

Dodik je već od ranije na listi sankcionisanih osoba Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za djela korupcije i narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

"Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatne informacije o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada i njihovom miješanju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju iz Dodikovog kabineta 17. marta i dodaje kako će Vlada RS tu odluku donijeti tokom sljedeće sedmice.

Sjedinjene Američke Države su odbacile 10. marta komentare Milorada Dodika od 9. marta u kojima je pokušao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i ponovio prijetnje odcjepljenjem entiteta od Bosne i Hercegovine (BiH). To je navedeno u saopštenju za javnost State Departmenta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je 9. marta da će novim zakonom o nepokretnoj imovini (planiranim za dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske) ovaj bh. entitet vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.

Dodik je rekao da je to pitanje riješeno jer, prema Daytonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.

Državna imovina je vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a ne njenih entiteta.

Dodik je i u saopštenju za javnost 17.marta doveo u pitanje i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske dovešće do odluka koje će zaštiti njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet", saopštio je Dodik.

Reakcija iz ambasada SAD i Velike Britanije

Iz ambasade Sjednjenih Američkih Država su naveli da je saopćenje iz Dodikovog ured "nekonstruktivno i činjenično netačno".

"SAD će i dalje stajati uz sve građane BiH, dok rade na jačanju zemlje i osiguravanju mjesta u euroatlantskoj zajednici", napisala je Ambasada na Twitteru.

Iz ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode kako je Dodikova izjava "zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu".

"U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje prijatelj svih građana Bosne i Hercegovine i nastaviće raditi diljem zemlje za dobrobit svih", ističe se u odgovoru za RSE.

Odluke Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini RS-a, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti s Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zakon je prvobitno usvojen na sjednici Skupštine RS 10. februara 2022.godine.

Republika Srpska je do sada četiri puta zakonski pokušala da reguliše pitanje državne imovine u entitetskom parlamentu. Prvi put je to uradila 2012. godine, nakon čega je zakon proglašen neustavnim na Ustavnom sudu BiH.

Neustavnim su proglašeni i pojedini članovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o unutrašnjoj plovidbi tokom 2020.godine, a isto se desilo i sa dijelovima Zakona o šumama 2021. godine.

Sud je svaki put naveo da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

XS
SM
MD
LG