Dostupni linkovi

SAD osuđuju ponovnu separatističku retoriku Dodika


Glasnogovornik State Departmenta Ned Price:"Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne i opasne".
Glasnogovornik State Departmenta Ned Price:"Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne i opasne".

Sjedinjene Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta u kojima je pokušao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i ponovio prijetnje odcjepljenjem entiteta od Bosne i Hercegovine (BiH), navodi se u saopštenju State Departmenta 10. marta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je 9. marta da će novim zakonom o nepokretnoj imovini (planiranim za dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske) ovaj bh. entitet vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.

Dodik je rekao da je to pitanje riješeno jer, prema Daytonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.

Član III Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, podsjeća se u saopštenju State Departmenta.

"Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne i opasne. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietničnost Bosne i Hercegovine", napisao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Govoreći o pristupanju Evropskoj uniji i postavljenih 14 prioriteta, Dodik je kao ključno izdvojio funkcionisanje Ustavnog suda BiH u kojem sjede strane sudije. Rekao je da "neće biti centralizacije BiH" te ako se pokuša oduzeti imovine entiteta Republika Srpska da će se "odvojiti".

Krajem decembra 2022. poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj.

Zakon identičnog naziva, Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. Septembra 2022., odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda bh. parlamenta. Sud je u svojoj odluci naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države BiH.

Zakon je prvobitno usvojen na sjednici NSRS 10. Februara 2022., ali ga je u aprilu, neposredno uoči njegovog stupanja na snagu, suspendovao visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, "po sili zakona" kako se navodi u tekstu, pripada njima.

Osvrnuvši se na raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je naveo da nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, te poručio da niko neće oteti imovinu Republike Srpske.

U saopštenju State Departmenta stoji da Sjedinjene Američke Države s ponosom stoje uz građane Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u evroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu.

Podvlači se da su "Sjedinjene Američke Države su bile i ostaće najjača podrška i partner Bosni i Hercegovini i njenom narodu "Naša predanost je čvrsta kao kamen i Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine."

Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće, ali neke od nih nisu provedene u praksi. Prema podacima Ustavnog suda BiH, institucije Bosne i Hercegovine i entiteta nisu provele 11 ustavnih odluka, a jedna odluka je djelimično provedena.

XS
SM
MD
LG