Dostupni linkovi

Vlada FBiH naredila kantonima restriktivnije COVID mjere


Vlada Federacije BiH, 2. decembra 2021.
Vlada Federacije BiH, 2. decembra 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od dva entiteta u BiH, naredila je vladama kantona (FBiH ima 10 kantona), uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije zbog korona virusa.

Kantonima je preporučeno i da, u skladu sa epidemiološkom situacijom uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT).

Saopšteno je to nakon sjednice entitetske vlade u Mostaru u četvrtak, 16. decembra.

Dodaje se da kantoni o uvođenju pravila VPT treba da obavijeste Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH koje je zaduženo za praćenje epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom u FBiH.

Navodi se i da bi Krizni štab, ukoliko procijeni da pravilo VPT treba uvesti na području cijelog entiteta, o tome trebao obavijestiti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Naredbe su donesene, kako se navodi, s rokom važenja od 14 dana, a počinju se primjenjivati od 16. decembra.

„Krizni štab Ministarstva zdravstva je zadužen da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih“, stoji u saopštenju Vlade FBiH.

U danas predstavljenoj informaciji Kriznog štaba navedeno je da je u 49. sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen blagi pad sedmičnih indikatora, osim ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata. Na bolničkom liječenju trenutno je 571 oboljelih od COVID-19, od kojih je 34 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji“, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se posebno ističe da se je blizu 90 procenata onih koji su na liječenju u bolnicama u FBiH nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

„U proteklooj sedmici zabilježeno je 108 smrtnih slučajeva zbog COVID-19. Na nivou Federacije BiH sedmična incidenca iznosi 103,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Posavskom, Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnoherecegovačkom kantonu“, ističu u Vladi FBiH.

Navodi se i da će Vlada obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je u četvrtak donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika širenja virusa korona.

Bosna i Hercegovina je, pored Švicarske, jedina država u Evropi i jedna od rijetkih država svijeta koja nema državno ministarstvo za zdravstvo.

Prema ustavnim rješenjima, zdravstvo u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH i njenih deset kantona.

Zbog toga BiH ima 13 ministarstava zdravstva: jedno u entitetu Republika Srpska, jedno u Brčko distriktu BiH, jedno na nivou Federacije BiH i po jedno u svakom od 10 kantona u Federaciji BiH.

Prema podacima Vlade FBiH od 16. decembra, do sada je u tom entitetu dato 1.017.625 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 530.346 (29,45 posto), na drugu 473.657 (26,30 posto), te na treću 13.622 (0,76 posto).

U Vladi FBiH su naveli i kako je Krizni štab procijenio da je prijetnja zdravlju opšte populacije „visoka“, uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost, spor proces i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv COVID-19.

Kao slabost se navode i propusti u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, koje se naročito očekuje u prazničnom razdoblju krajem godine.

XS
SM
MD
LG