Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prebacivanje lopte: Vlada odluku o radnicima KAP-a vratila Skupštini


Radikalizacija kao jedini način: Protesti penzionisanih radnika KAP-a 30. avgusta u Podgorici

U očekivanju odluke Vlade Crne Gore koja bi im garantovala isplatu zaostalih otpremnine, nekoliko desetina penzionera Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) koji traže isplatu zaostalih otpremnina, poslije noći provedene na bulevaru ispred zgrade Skupštine Crne Gore, i četvrtak su proveli ispred Parlamenta. Iz Vlade su, umjesto odluke o isplati otpremnina, stigli zaključci koji problem isplate otpremnina vraćaju Skupštini na razmatranje.

Iako su očekivali pozitivnu odluku sa sjednice Vlade umjesto naloga za isplatu otpremnina za oko 400 penzionera KAP-a, Vlada je na višesatnoj sjednici samo potvrdila svoje zaključke iz aprila ove godine i ostala pri stavu da je zakon koji penzionerima KAP-a garantuje isplatu 5,45 miliona eura za otpremnine diskriminatorski. Zato je od Skupštine, tačnije predlagača zakona, tražila da se izjasni o njenim zaključcima. Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić je u obraćanju novinarima i penzionerima KAP-a koji su odluku Vlade satima po kiši čekali ispred Skupštine, saopštila šta je Vlada odlučila:

Protiv dezinformacija: Azra Jasavić
Protiv dezinformacija: Azra Jasavić

„Da se prije svega ispoštuju zaključci Vlade od 28. aprila 2016. godine i da se Skupština po tom pitanju izjasni jer su ti zaključci već proslijeđeni Parlamentu. Oni su vrlo dobro poznati, a ja sam danas izašla da vam to saopštim ali i da saopštim svoj stav koji sam iznijela na Vladi i koji želim da dođe do crnogorskih građana da ih ne bi dezinformisali oni koji tvrde da znaju, a zapravo niti znaju niti umiju niti hoće", kazala je Jasavić.

Podsjetimo, penzioneri KAP-a zbog zaostalih otpremnina ispred Skupštine protestuju mjesecima. Njih oko 400 prisilno je, zbog stečaja u preduzeću, penzionisano u drugoj polovini 2013. godine ali im tada nijesu isplaćene otpremnine prema socijalnom programu koju su dobile njihove ranije penzionisane kolege. Skupština je prošle godine usvojila poseban zakon kojim im je do 31. marta 2016. godine garantovana isplata otpremnina u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura. Ali izvršna vlast tu zakonsku obavezu nije realizovala pa su penzioneri protestima ispred Skupštine i blokadom saobraćaja u centru Podgorice tražili isplatu. Proteste su radikalizovali 30. avgusta i pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, u čemu ih je spriječila policija koristeći sprej suzavac.

U prvoj reakciji na ovakvu odluku Vlade, predstavnik oko 400 penzionera KAP-a Nikola Raković je kazao:

„Ovakva odluka pokazuje odnos Vlade prema zakonima koje donese Skupština, ali mi proteste nastavljamo kao i prethodnih dana ispred Skupštine.“

Raković je poručio da neće odustati od svojih zahtjeva, a u ponedjeljak će blokirati saobraćaj na Smokovcu, na izlazu iz Podgorice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG