Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši radnici KAP-a spriječeni suzavcem da uđu u Skupštinu


Podgorica: Bivši radnici KAP-a pokušali na silu ući u Skupštinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Podgorica: Bivši radnici KAP-a pokušali na silu ući u Skupštinu

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), pokušali su danas da na silu uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila koristeći sprej suzavac. Nekoliko radnika je prevezeno vozilom Hitne pomoći. Nakon što se situacija smirila ispred sjedništa Skupštine, predstavnici radnika koji traže otpremnine razgovarali sa predsjednikom Skupštine.

Stotinak bivših radnika Kombinata aluminijuma, predvođeni poslanikom Demokratskog fronta Jankom Vučinićem pokušali su da uđu u zgradu Skupštine Crne Gore gdje bi nastavili višednevne proteste. Policija ih je spriječila u tome koristeći sprej suzavac.

Incidentu je prethodio zahtjev bivših radnika da uđu u parlament i pokušaj policijskog komandira da to ne čine. Inspektor Danilo Čečović je najprije pozvao predstavnike radnika da uđu u Skupštinu na razgovor.

"Na početku vas molim da odustanete od te vaše namjere nasilnog ulaska. Imamo dogovor da Vi gospodine Vučiniću uđete kao poslanik i jedan predstavnik radnika na prijem kod generalnog sekretara Skupštine. Ja Vas molim i vas ostale upozoravam", rekao je Čečović.

Janko Vučinić je odbio ovaj prijedlog policijskog inspektora, nakon čega su radnici pokušali da prođu kroz kordon policije.

"Ako su oni zaduženi da nas biju, neka biju. Da svijet vidi kako milicija bije radničku sirotinju. Molim vas polako, bez dignute ruke, hoćemo da uđemo u Skupštinu i tamo da protestujemo", rekao je Vučinić.

Nekoliko ranika, ali i policajaca je zadobilo tegobe od suzavca, a intervenisala je Hitna pomoć.

Na rješenje čekati do četvrtka

Bivši radnici Kombinata aluminijuma već mjesecima protestuju ispred parlamenta blokirajući saobraćaj, a posljednjih dana su šetnjom blokirali najprometnije raskrsnice. Oni traže zaostale otpremnine u ukupnom iznosu od 5,5 miliona eura, a koje su im garantovane ranije usvojenim posebnim zakonom.

Pošto je policija spriječila bivše radnike KAP-a da uđu silom u Skupštinu Crne Gore, predstavnike radnika primio je predsjednik parlamenta Darko Pajović.

Poslije razgovora predstavnik penzionera Nikola Raković je okupljenim kolegama kazao da će na rješenje situacije čekati do četvrtka koliko je vremena za intervenciju prema Vladi tražio predsjednik Skupštine.

Raković je ponovio da penzioneri KAP-a od Vlade i premijera traže poštovanje Zakona koje je donijela Skupština.

"Prvenstveno tražimo od premijera Đukanovića da poštuje zakone donesene u Skupštini, a ne da kad dođe u ovu instituciju javno kaže da će poštovati zakone, a kad pođe u Vladu to je selektivno. Mi sad vjerujemo u napore koje će predsjednik Skupštine da napravi prema Vladi do četvrtka, a mi ćemo i dalje ovdje biti i okupljati se. Nećemo se sigurno odavde skloniti nego nastavljamo sa okupljanjem do konačne realizacije", rekao je Raković i dodao:

"Ukoliko u četvrtak ne dođe do realizacije naših zahtjeva mi smo u ponedjeljak na Smokovcu, najavili smo da ćemo tri sata zaustaviti saobraćaj na Smokovcu. Da je ovo pitanje brata ili njegove (Đukanovićeve) sestre sigurno bi to bez problema riješio, odmah bi ih isplatio."

Prva posljedica događaja pred Skupštinom Crne Gore je najava ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, da će pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora Uprave policije Slavka Stojanovića jer ga nije obavjestio o događajima ispred parlamenta. Ministar Danilović je izostanak obavještenja o događajima nazvao policijskim pučem: "Ukoliko o svemu što se događalo a što je moralo da se zna, Vlada i ministar ne znaju ništa, onda je po srijedi policijski puč", rekao je Danilović. On je na vanrednoj pres konferenciji rekao da je policija morala postupiti po zakonu, te da su to znali i radnici. Danilović je ocjenio da su političke strukture zloupotrijebile opravdano nezadovoljstvo radnika.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG