Dostupni linkovi

Slučaj KAP: Lakoća poslovanja na poček


Kombinat aluminijuma Podgorica

Iako je do sada tvrdio da neće isplatiti punu cijenu za imovinu KAP-a sve dok se ne okončaju sudski procesi u vezi sa njegovim poslovanjem prije bankrota, vlasnik Uniprom-a, nikšićki biznismen Veselin Pejović, u ponedjeljak je obavijestio javnost da je ipak uplatio 14 miliona eura - posljednju ratu od ponuđenih 28 miliona eura, pa se dio javnosti sjetio tvrdnji kritičara ovog aranžmana koji su tvrdili da će Pejović cijelu sumu otplatiti na rate, od profita ostvarenog poslovanjem samog KAP-a, a da su sudski procesi samo izgovor.

Juna 2014., vlasnik Uniprom-a, nikšićki biznismen Veselin Pejović, preuzeo je podgorički Kombinat aluminijuma, a tek sada, više od godinu dana kasnije isplaćuje posljednju ratu od ukupno 28 miliona koliko je ponudio na tenderu. Značajan dio javnosti je u međuvremenu kritikovao ovaj aranžman, prije svega, zbog preniske cijene za koju je prodata imovina KAP-a, a naročito zbog činjenice da je novi vlasnik ušao u posjed, organizovao proizvodnju, ubirao profit i, kako se sumnja, iz profita samog KAP-a isplatio njegovu cijenu.

Veselin Pejović sada kaže da je razlog što je uprkos prethodnom protivljenju sada pristao da plati jer su mu sada sugerisali pravnici.

„Ipak je bilo potrebno vrijeme da se sagleda kompletna situacija. To se nije moglo riješiti za mjesec dana, jer Kombinat aluminijuma nije trafika. To je bila jedna složena firma koja je od 2005. do 2012. bila privatizovana pa je onda vlasnik koji je privatizovao pokrenuo sudski spor. Glavni indikator da se može uplatiti kompletna suma je bila garancija mojih advokata.“

Podsjetimo, nakon stečaja ljeta 2013. i naknadnog bankrota KAP-a, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike, a na kraju je ostao samo jedan ponuđač, nikšićki biznismen Veselin Pejović koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je krajem februara prošle godine odlučio da prihvati ponudu nikšićkog biznismena Veselina Pejovića koji je za imovinu KAP-a od 28 miliona eura. Pejovićev Uniprom je preuzeo upravljanje Kombinatom jula prošle godine, a kupoprodajnim ugovorom je bilo predvidjeno da novac za kupovinu fabrike bude isplaćen u roku od 60 dana.

Veselin Perišić i Veselin Pejović
Veselin Perišić i Veselin Pejović

Ali, po isteku tog roka, Uniprom je uplatio samo četiri miliona eura, a Pejović i Perišić potpisali su aneks ugovora, kojim je definisano da se Unipromu prolongira rok za uplatu preostalih 24 miliona na period od šest mjeseci, a to se rasteglo do danas.

U međuvremenu su se, na račun cjelokupnog aranžmana čule brojne kritike: preniska cijena, kršenje tenderske procedure, jer su Pejoviću omogućeni uslovi koji nijesu važili za druge ponuđače... Kritikovana je i odluka Glavnog grada po kojoj je po hitnom postupku, a po Pejovićevoj želji, područje KAP-a dobilo status biznis zone, ali je najviše negodovanja bilo zbog plaćanja na poček. Naročito zbog sumnji da se to finansira iz profita samog KAP-a.

Tome su dodatno doprinijeli i predstavnici ruske Centralnoevropske alumijumske kompanije koja je prethodno gazdovala KAP-om, koji su tvrdili da je Veselin Pejović do sada u KAP-u napravio 20 miliona profita.

„Rusi, dok su od 2005. do 2012. upravljali Kombinatom napravili gubitak od 400 miliona eura. Ako sam ja za šest mjeseci napravio čist profit od 20 miliona eura, ne znam kako najveća svjetska kompanija za proizvodnju aluminijuma napravila toliki gubitak, a ja za nekoliko mjeseci profit od 20 miliona eura. Ja nisam neki mađioničar da sam mogao da ostvarim toliki profit.“

Veselin Pejović je, tokom današnjeg obraćanja javnosti, rekao i da je do sada, za električnu energiju dao skoro 38 miliona eura, da struju plaća unaprijed i da će na osnovu činjenice da je velik i konstantan potrošač, kao i redovan platiša od Elektroprivrede tražiti popust.

„Sada ostaje 550 radnika, a razvojem proizvodnih pogona doći će i do zapošljavanje novih radnika, mislim, za godinu ili dvije.“

Pejović je izjavio i da je radnička neto plata 750 eura i da planira proširivanje proizvodnih kapaciteta što će rezultirati i novim zapošljavanjem.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG