Dostupni linkovi

Nakon vjeroučitelja, psihološka pomoć za djecu


Vjeroučitelj đacima govorio, između ostalog, da je ratni zločinac Ratko Mladić bio u pravu (ilustrativna fotografija)
Vjeroučitelj đacima govorio, između ostalog, da je ratni zločinac Ratko Mladić bio u pravu (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo obrazovanja je u zagrebačku osnovnu školu, u kojoj je katolički vjeroučitelj na satu vjeronauka upućivao poruke mržnje, poslalo interventni tim za psihološku pomoć. Pravobraniteljica za djecu pozdravlja tu odluku, i kaže da treba reagirati i na konverzaciju u whatsapp grupi učenika tog razreda u kojoj ima optuživanja i prijetnji. Bit će malo koristi od interventnog tima, upozoravaju neki.

I dok je vjeroučitelj Krešimir Bagarić u pritvoru u zagrebačkom zatvoru Remetinec i pod istragom zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na mržnju i nasilje, Ministarstvo obrazovanja je u osnovnu školu Matija Gubec gdje se ružan incident dogodio uputilo hitni interventni tim za krizne situacije. Podsjetimo, Blažević je na satu 29. studenog trinaestogodišnjacima tvrdio da treba povješati bivšeg predsjednika Hrvatske Stipu Mesića i bivšu šeficu diplomatije Vesnu Pusić, kako je hrvatskim Srbima u Oluji trebalo glave nabijati na kolac i kako je zapovjednik Vojske RS Ratko Mladić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH, bio u pravu - jer je štitio srpske interese.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u izjavi za Radio Slobodna Europa pozdravlja potez resorne ministrice, jer – kaže - u prvom redu treba dati potporu djeci.

„Znači – djeci treba javno poručiti da ne treba tolerirati bilo koji oblik nasilja i da o njemu treba glasno progovoriti. Dodatno zabrinjava da se u javnosti čuju različite interpretacije koje na neki način možda žele umanjiti težinu tog djela, a što svakako može negativno utjecati na djecu, i to ne samo na djecu iz ove škole, nego i na ostalu djecu koja mogu imati poljuljano povjerenje u odrasle.“

Skandal je izbio potkraj prosinca prošle godine, kada je roditelj nekog od učenika ili učenica koji su snimili vjeroučiteljev govor mržnje, snimku dostavio medijima. Vjeroučitelj je dobio izvanredni otkaz i završio je u pritvoru, a čini se da snimka neće biti upotrijebljena kao dokaz, jer nije bilo sudskog naloga za snimanje i jer je snimljena u „nejavnom prostoru“. Obrazloženje je malo čudno, jer je snimka bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, iako također snimana bez sudskog naloga, prihvaćena kao dokaz u sudskom postupku s argumentom da se radi o interesu javnosti, jer se radilo o pokušaju korumpiranja jedne gradske vijećnice. Mnogi se pitaju – ako kažnjavanje širitelja govora mržnje pred djecom nije interes javnosti, što onda jest? Umjesto snimke, najavljuje se da će se u dokaznom postupku na suđenju vjeroučitelju upotrijebiti druga sredstva.

Mediji su objavili slike diskusije na whatsapp grupi učenika tog razreda, na što – kaže pravobraniteljica – također treba reagirati.

„Tu se da naslutiti da se djeca na neki način polariziraju u odnosu na ovaj događaj i gdje između djece dolazi do određene vrste nasilja. U ovom trenutku je važno da je nužno upozoriti djecu da je sve što je štetno u stvarnosti štetno i na društvenim mrežama, dakle – na štetnost međusobnog optuživanja i međusobnih prijetnji.“

Kako zaštiti djecu od govora mržnje
Kako zaštiti djecu od govora mržnje

Novinar portala index.hr koji je sa aferom i izišao u javnost Vojislav Mazzocco ne očekuje preveliku korist od interventnog tima u školi.

„Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak napravila je ono što je mogla u ovom trenutku, dakle poslala je vatrogasni tim u tu školu usred praznika. Pitanje je – hoće li uopće uspjeti dovući roditelje u školu da im objasne zašto je i koliko je pogrešno to što njihova djeca rade. A kada prođe preostalih petnaestak dana praznika, već će velika šteta nastati.“

Koincidencija je da dijete pravobraniteljice za djecu ide upravo u tu zagrebačku osnovnu školu, i da je ona – dok nije nedavno izabrana na ovu funkciju – bila članica školskog odbora kao predstavnica svih roditelja. Je li u toj funkciji ranije imala kakve informacije o takvom istupanju Bagarića ili drugih, pitali smo:

„Tijekom mog sudjelovanja u radu školskog odbora, nisam imala niti dobila apsolutno nikakvih saznanja o ovom nastavniku, odnosno o nekakvim takvim ponašanjima u školi.“

Katoličke i druge vjeroučitelje zapošljava i plaća država, ali ih licencira Katolička crkva, odnosno druge vjerske zajednice. Tako je za izvanredni otkaz Blaževiću koji je funkciju prosvjetnog radnika zlorabio za zagađivanje dječjih mozgova govorom mržnje prvo trebalo pribaviti suglasnost Zagrebačke nadbiskupije, koja se od njegovih stavova ogradila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG