Dostupni linkovi

Vjeroučitelju otkaz zbog govora mržnje


Govoru mržnje nema mjesta u društvu, a pogotovo ne u školama, poruka je hrvatskih vlasti
Govoru mržnje nema mjesta u društvu, a pogotovo ne u školama, poruka je hrvatskih vlasti

Ravnateljica jedne zagrebačke osnovne škole pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza katoličkom vjeroučitelju koji je na satu vjeronauka tvrdio da treba povješati neke hrvatske političare, upućivao poruke mržnje hrvatskim Srbima i hvalio postupke Ratka Mladića. Katolička crkva ogradila se od njegovih stavova, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu.

Govoru mržnje nema mjesta u društvu, a pogotovo ne u školama, poruka je hrvatskih vlasti i nevladinog sektora povodom izjava katoličkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića na vjeronauku u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole koje je jedan učenik snimio, a jedan portal objavio audio-zapis.

Vjeroučitelj tamo kaže kako treba povješati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, kako je hrvatskim Srbima u Oluji trebalo glave nabijati na kolac, kako je Ratko Mladić kojeg se sudi za ratne zločine nad Bošnjacima bio u pravu jer je štitio srpske interese i tako dalje.

"Postupak izvanrednog otkaza je daleko odmakao, a vjeroučitelj Bagarić se više neće pojaviti u razredu", poručila je Ljiljana Klinger, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec u kojoj Bagarić radi.

Kako temeljem Vatikanskih ugovora katoličke vjeroučitelje plaća država, ali ih postavlja i razrješuje Katolička crkva, i Zagrebačka nadbiskupija oglasila se priopćenjem u kojem se ograđuje od vjeroučiteljevih stavova, žali što je ovaj zloupotrijebio nastavu vjeronauka, i najavljuje da će Povjerenstvo nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotriti slučaj i odlučiti o daljnjim postupcima. Ravnateljica kaže kako je u stalnom kontaktu s njima.

"I mi i oni smo vrlo jasnoga gledišta da će sljedeće polugodište učenici ove škole imati drugog vjeroučitelja ili vjeroučiteljicu", navodi se.

Ministrica prosvjete Blaženka Divjak kazala je da je šokirana snimkom na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje, i da takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi:

"Bilo kakav govor mržnje - ovakav način izražavanja - nema mjesta bilo gdje u javnom prostoru, a pogotovo nema mjesta u školi. Mi naše učenike i naše škole moramo osloboditi tog balasta", kazala je ministrica Divjak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) izričito osuđuje ovaj jasni slučaj javnog poticanja na mržnju.

"Tako se ne bi smio ponašati nijedan učitelj, a škole i sve druge institucije sustava trebaju izgrađivati atmosferu u kojoj nema govora mržnje", naglasila je.

"Izuzetno je važno da odgovorne osobe u školama i drugim institucijama budu osjetljive na prve znakove takvog ponašanja među nastavnicima i da se odlučno tome suprotstave, odnosno da pokažu i nastavnicima i djeci kako neće tolerirati takva ponašanja", dodala je Helenca Pirnat Dragičević.

Jedino javnost može svojom reakcijom natjerati Katoličku crkvu da se povuče: Marijana Bijelić
Jedino javnost može svojom reakcijom natjerati Katoličku crkvu da se povuče: Marijana Bijelić

Kako prevenirati takve ispade?

"Mislim da jedino javnost može svojom reakcijom natjerati Katoličku crkvu da se povuče, i to se nekada događalo. A inače, bilo bi dobro kada bi u školama institucije poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje malo više kontrolirale učitelje i vjeroučitelje koji su skloni takvim ispadima", kaže za RSE članica Upravnog odbora Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora Marijana Bijelić.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je zbog vjeroučiteljeve izjave policiji naložilo izvide "radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG