Dostupni linkovi

Vjekoslav Mandić za RSE: Insistirali smo na koordiniranju mjera u BiH na državnoj razini


Mandić: Respiratori briga istražnih organa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00

Mandić: Respiratori briga istražnih organa

Zaštitne mjere od korona virusa u Federaciji BiH se postepeno popuštaju, kaže u intervjuu za TV Liberty Radija Slobodna Evropa (RSE) ministar zdravstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta Vjekoslav Mandić. Ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih, mjere će se mijenjati. Dodaje da je stanje u zdravstvenim ustanovama stabilno, ali ne bi komentarisao nabavku respiratora koje kontrolišu istražni organi.

RSE: Krenulo se sa ublažavanjem mjera u Federaciji BiH. Šta očekujete?

Pandemija iz minuta u minut

Mandić: Mi očekujemo da ćemo još jedan duži period živjeti u okolnostima stalne prijetnje. To je tzv. nova normalnost. Mi ćemo se postupno truditi da svako 14 dana, koliko je period inkubacije, pratimo epidemiološku situaciju i ublažavamo mjere. Nadamo se da smo do sada nešto naučili iz dosadašnje borbe, koliko već traje, da smo naučili šta su najvažnije mjere – da je to prevencija, da je to držanje socijalne distance, da je to nošenje rukavica, maske, dezinficiranje površina, ruku, redovno pranje. Mi smatramo da borba protiv ovog korona virusa nije jedna kratka borba, nije jedna epizoda. Ovo će trajati jedan duži period, sve dok ne dođe u upotrebu vakcina. Mislim da ćemo sve do tada imati problem, dok se veći broj pučanstva ne prokuži sa ovom virozom.

Praćenje evropske prakse

RSE: Kako komentarišete ocjene iz Republike Srpske da ublažavanje mjera može dovesti do problema u tom bh. entitetu?

Mandić: Ublažavanje mjere je počelo u velikom broju evropskih zemalja. Mi smo u postupnom ublažavanju mjera, mi nismo mjere naglo prekinuli ni ukinuli, a u postupnom ublažavanju mjera pratimo epidemiološku situaciju i smatramo da je došlo vrijeme da polako ublažavamo mjere, jer moramo voditi računa i o ostalim segmentima života, da ljudi moraju malo izaći van, da moraju malo i djecu pustiti van. I evropske zemlje i zemlje u okruženju ublažavaju mjere, tako da i mi pratimo to i polako nastojimo da smanjimo te restrikcije.

RSE: Može li se očekivati porast broja zaraženih? O tome govore neki epidemiolozi.

Mandić: Pa, ako se pojavi porast broja zaraženih, mi se možemo vratiti na ove restriktivnije mjere, međutim, pratimo situaciju, i kao što smo na vrijeme reagirali tamo negdje u siječnju, tako ćemo i sada reagirati. Kako se bude mijenjala epidemiološka situacija, tako ćemo i mi reagirati.

'Nema prosperiteta bez jakog zdravstva'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Zahtjev Vijeću ministara BiH

RSE: Zašto nema zajedničkih mjera na državnom nivou?

Mandić: Mi smo od samog početka pojave ove bolesti tražili i insistirali na koordiniranju mjera na državnoj razini. Još negdje krajem siječnja smo uspostavili prve mjere na graničnim prijelazima i sve smo preporuke mjera slali preko Ministarstva civilnih poslova. Tamo 5. veljače se Vlada Federacije BiH obratila Vijeću ministara. U tom obraćanju je traženo smanjivanje broja graničnih prijelaza kao i intenzivnije djelovanje nadležnih institucija na nivou države. Međutim, nažalost, do toga nije došlo. Mi se borimo na ovaj način i mislim da se vrlo uspješno borimo, kao što ste vidjeli, i mislim da tu nema nekih značajnijih problema između nas.

Kadar i oprema

RSE: Kakva je situacija u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH? Ima li dovoljan broj osoblja, dovoljan broj kreveta, ima li dovoljno respiratora?

Mandić: Mi nemamo prevelik broj slučajeva, imamo dovoljno kreveta, dovoljno osoblja, dovoljno respiratora, kao što i sami znate. Tu ne vidimo nikakav problem. Nažalost, desilo nam se da nam, mislim 78 zdravstvenih djelatnika bude zaraženo COVID-om, sedam nemedicinskih djelatnika, ali u zdravstvenim ustanovama. Što se tiče kadra, opreme, respiratora, naravno, imamo za sada dovoljno. Treba nam zaštitne opreme, jer to se troši, to je potrošna roba – maske, rukavice, zaštitna odijela. To ćemo gledati da kontinuirano nabavljamo i da budemo spremni za dalju borbu.

RSE: Vaš komentar na posljednji uvoz respiratora u Federaciju BiH? Mnogo se govori o načinu na koji su uveženi i firmi koja je uvezla respiratore.

Mandić: Vi znate da je od 16. travnja promijenjen Stožer civilne zaštite, da Ministarstvo zdravstva nije u tom stožeru, što je nonsens, to ja ne mogu shvatiti, ali mi smo savjetodavni organ, a za nabavku ove opreme, kao što sam pročitao iz medija, nije znala ni ministrica financija. Lako je to utvrditi, to će organi jednostavno utvrditi, to nije problem. Mislim da za sada, dok se to ne uradi, ja bih ostao bez nekog komentara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG