Dostupni linkovi

Višković: Postoje sredstva za institucije koje bi bile formirane u RS


Predsjednik Vlade bh. entittea Republika Srpska Radovan Višković, 14. oktobar 2021.
Predsjednik Vlade bh. entittea Republika Srpska Radovan Višković, 14. oktobar 2021.

Na posebnom kontu u prijedlogu budžeta bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) za 2022. godinu predviđena su sredstva za institucije koje bi bile formirane nakon prenosa nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine (BiH) na nivo RS, izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković u Banjaluci, u srijedu, 8. decembra.

Komentarišući navode opozicijskih poliitčkih stranaka u RS da u prijedlogu entitetskog budžeta za narednu godinu nema sredstava predviđenih za institucije i ustanove, poput entitetske vojske RS ili uprave za indirektno oporezivanje, Višković je rekao da ima tih sredstava i da "samo treba znati čitati", prenosi novinska agencija Srna.

"Nije tačno da ne postoje sredstva u budžetu za 2022. za vojsku, indirektne poreze i institucije koje će nastati vraćanjem nadležnosti. Imaju sredstva na posebnom kontu koja su rezervisana, a volio bih da vidim eksperte iz opozicije, da kažu formiraćete budžetsku tačku tu i tu sa toliko novčanih sredstava", kazao je Višković novinarima.

Višković je najavio da će nakon predstojeće posebne sjednice Narodne skupštine RS, posvećene prenosu nadležnosti s državnog nivoa, biti upućena poruka "svim zainteresovanima za razgovore o budućnosti i sudbini BiH".

"Ne želimo da pravimo bilo kakve ishitrene poteze na štetu RS i njenih građana, na štetu zaposlenih ljudi u zajedničkim institucijama BiH. Zato dajemo taj 'prelazni rok', a ne zato što smo se uplašili nekoga ili se plašimo nečijih sankcija ili prijetnji", kazao je Višković.

On je ocijenio da je "vidljivo da BiH ne funkcioniše kao demokratska zemlja i da o njenoj budućnosti trebaju da se dogovore dva eniteta i tri konstitutivna naroda".

Narodna skupština Republike Srpske u petak (10. decembra) će raspravljati o deklaraciji kojom se nalaže Vladi da pripremi novi Ustav tog bh. entiteta, koji predviđa prenos nekih od nadležnosti države BiH na RS kao entitet.

Prenos nekih od nadležnosti koje po Ustavu i Dejtonskom sporazumu pripadaju državi BiH - na RS najavljivao je posljednjih mjeseci član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, a nakon što je zakonom u BiH zabranjeno negiranje genocida.

Političari iz RS su se, naime, usprotivili ovom zakonu, koji je nametnuo bivši viski predstavnik u BiH Valentin Inzko i krenuli sa blokadom rada državnih institucija BiH.

U Deklaraciji o ustavnim principima o kojoj će Narodna skupština RS u petak raspravljati nalaže se Vladi da pripremi tekst Ustava "kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini".

Na dnevnom redu posebne sjednice su pojedinačne informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija BiH, te prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Narodna skupština RS-a donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agenciju za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

XS
SM
MD
LG