Dostupni linkovi

Odbačena krivična prijava Vijesti protiv Mugoše


Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Crnogorsko državno tužilaštvo odbacilo je kao neosnovanu krivičnu prijavu podgoričkog lista Vijesti protiv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše zbog napada na novinare tog dnevnika.

Izdavač podgoričkog lista, preduzeće Dejli pres, podnijelo je krivičnu prijavu, jer su, kako se navodi u prijavi, gradonačelnik Mugoša i njegov sin Miljan početkom avgusta napali novinare tog lista dok su bili na radnom zadatku.

Tužilaštvo je, međutim, ocijenilo da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja" protiv gradonačelnika.

Komentarišući rješenje državnog tužilaštva, pravni zastupnik podgoričkog dnevnika Branislav Lutovac kaže da se fingiranje nastavlja:

Mihailo Jovović i njegov advokat Branislav Lutovac
"Ovim rješenjem apsolutno se nastavlja parodija pravnog postupka što sam rekao i na početku istrage. Tužilaštvo ne citira jasno cjelinu navoda iz krivične prijave koju sam ja podnio u ime Dejli Presa i nezavisnog dnevnika "Vijesti". Odbacuje krivičnu prijavu protiv Momira Mugoše, a ne pominje šta su odlučili sa djelom koji se odnosi na Miljana Mugošu i djelom za koje je on prijavljen. Znači, po svaku cijenu žele da zanemare onaj veoma bitan detalj koji se odnosi na upotrebu pištolja od strane mlađeg Mugoše."

U obrazloženju tužilaštva se navodi da nema dokaza da je Miomir Mugoša napadnutoj ekipi "Vijesti" nanio tjelesne povrede, te kako je istraga pokazala da je Mihailu Jovoviću bubnu opnu udarcem probio gradonačelnikov sin Miljan Mugoša.

Dio krivične prijave koji se odnosi na mlađeg Mugošu ne pominje se u obrazloženju, kao ni pištolj koji je, prema tvrdnjama Jovovića, gradonačelnikov sin uperio u njega. Pištolj je sporne noći policija odbila da traži, iako se na audio snimku koji je urednik "Vijesti" zabilježio, jasno čuje da je Jovović to od patrole zahtijevao.


Građani ne mogu imati povjerenja u institucije


Istraživač slučajeva kršenja ljudskih prava i član Odbora za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković kaže da nije nimalo iznenađen posljednjom odlukom tužilaštva:

"Na žalost, građani opet imaju poruku da ne mogu imati puno povjerenje u ključne državne institucije koje bi trebalo da garantuje njihova prava, odnosno slobode. Ipak, u prvi plan ovdje kada se uzme u obzir sama odluka državnog tužioca, odnosno kako je ona obrazložena, meni ipak u prvi plan upada nečinjene, odnosno odgovarajuće ne preduzimanje mjera i radnji od strane policijske organizacije. I čini mi se da na neki način nije napravljena jedna jasna distanca prillikom same postavke cijelog slučaja, distanca, odnosno razlika između napadača i vandala. Mislim da sve dalje što se dešava u ovom slučaju je posljedica nepreduzimanja odgovarajućih službenih mjera i radnji od strane policijske organizacije."

Osnovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića i sina gradonačelnika Podgorice Miljana Mugoše, bivšeg crnogorskog diplomate, stavljajući obojci na teret nanošenje teških tjelesnih povreda. Incident se dogodio početkom avgusta u Podgorici kada su novinari pokušali da snime gradonačelnikov nepropisno parkirani automobil u jednoj od gradskih ulica.

U optužnici se navodi da je novinar Mihailo Jovović 5. avgusta oko ponoći na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici pesnicom, u kojoj je imao mobilni telefon ili diktafon, zadao udarac Draganu Radonjiću, vozaču Miomira Mugoše, uslijed čega mu je trajno ili u znatnoj mjeri oštećen mozak. Tužilaštvo je saopštilo da je Miljan Mugoša, zatim, šakom udario Jovovića u predjelu lijevog uha nanoseći mu tešku tjelesnu povredu.

Novinar i fotoreporter "Vijesti" od početka tvrde da su bili izloženi batinanju i uvredama starijeg i mlađeg Mugoše, dok je vozač koji se tek dan nakon incidenta javio u Urgentni pokušao da smiri situaciju.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG