Dostupni linkovi

Predstavnici Republike Srpske nakratko prekinuli blokadu Vijeća ministara BiH


Sjednica Vijeća ministara BiH, 4. novembra 2021.
Sjednica Vijeća ministara BiH, 4. novembra 2021.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između BiH, s jedne strane, i Evropske unije (EU), s druge strane, o učešću ove zemlje u programu Unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Prijedlog ranije dogovorenog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju zakonom previđenu proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova, saopćeno je nakon vanredne telefonske sjednice.

Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije.

Predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske četiri mjeseca blokiraju rad državnih institucija na nivou BiH. Bojkot je započet nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Iako su stranke iz Republike Srpske, kao i Narodna skupština tog entiteta, donijele odluku da njihovi predstavnici neće učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH ili će glasati protiv, Vijeće ministara BiH, na čijem čelu je Zoran Tegeltija, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, održalo je nekoliko sjednica.

Osim predsjedavajućeg Tegeltije, stranke iz entiteta Republika Srpska – SNSD i Demokratski narodni savez (DNS), u Vijeću ministara BiH imaju još tri ministra. Ostalih šest dolazi iz Federacije BiH, od kojih dva iz Stranke demokratske akcije (SDA), jedan iz Demokratske fronte (DF) te tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Na njima je, između ostalog, produženo i privremeno financiranje, budući da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije izglasala državni budžet.

Budući da državni parlament mora dati suglasnost i na bespovratna sredstva koja doniraju različite države i institucije, na čekanju je, naprimjer, i grant japanske vlade vrijedan blizu četiri miliona eura namijenjenih za opremanje medicinskih ustanova širom BiH u vrijeme pandemije.

Tu je i nekoliko grantova Evropske unije, ukupno vrijednih više od deset miliona eura, namijenjenih popravci i izgradnji vodovodne mreže u nekoliko gradova širom BiH.

“BiH riskira da izgubi gotovo milijardu i po eura infrastrukturnih ulaganja”, upozorio je Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje, u srijedu, 24. novembra tokom posjete Sarajevu.

Što se tiče programa Evropske unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije, iz Vijeća ministara BiH su saopćili kako se “na ovaj način potvrđuje kontinuitet učešća u programu EU-a za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uvjete za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u Programu Horizon Evropa od njegova početka, 1. januara 2021. i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal”.

Dalje se navodi kako će Evropska unija potpisati ugovore s pravnim licima iz BiH kojima su odobreni projekti u konkursnoj proceduri tokom 2021. godine.

BiH je za učešće u ovom programu osigurala plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU-a, iznositi 1.545.120 eura, s tim da će dio biti financiran iz fonda IPA.

Horizon Evropa je sedmogodišnji program EU-a, nasljednik programa Horizont 2020 u kojem je BiH učestvovala kao pridružena zemlja u periodu trajanja programa od 2014. do 2020.

Riječ je o ključnom programu financiranja EU-a za istraživanje i inovacije s budžetom od 95,5 milijardi eura. Program, među ostalim, financira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG