Dostupni linkovi

Četvrti put u godini privremeno finansiranje institucija BiH 


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bez poslanika iz entiteta Republika Srpska koji od avgusta bojkotuju centralne državne institucije

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donio je odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu 249 miliona KM (124,5 miliona evra) za period oktobar – decembar 2021. godine, saopšteno je 28. septembra iz Savjeta ministara.

Odluka je jednoglasno usvojena na vanrednoj telefonskoj sjednici, a predlagač je Ministarstvo finansija i trezora.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 1. oktobra 2021 . godine, navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina se prvih devet mjeseci 2021. godine nalazi na privremenom finansiranju. Savjet ministara BiH je do sada svaka tri mjeseca donosio ovu odluku.

Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, u ponedeljak 20. septembra, nije izglasan, jer parlamentarci iz Republike Srpske (RS) nisu došli na sjednicu.

Oni rad državnih institucija blokiraju od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BIH kojim se zabranjuje negiranje genocida.

U proteklih 21 godinu, za koliko postoje podaci na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, država je samo pet puta budžet dobila relativno na vrijeme.

U ostalim slučajevima isplate su se vršile na osnovu Odluka o privremenom finansiranju.

XS
SM
MD
LG