Dostupni linkovi

Četvrti put u godini privremeno finansiranje institucija BiH 


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bez poslanika iz entiteta Republika Srpska koji od avgusta bojkotuju centralne državne institucije
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bez poslanika iz entiteta Republika Srpska koji od avgusta bojkotuju centralne državne institucije

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donio je odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu 249 miliona KM (124,5 miliona evra) za period oktobar – decembar 2021. godine, saopšteno je 28. septembra iz Savjeta ministara.

Odluka je jednoglasno usvojena na vanrednoj telefonskoj sjednici, a predlagač je Ministarstvo finansija i trezora.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 1. oktobra 2021 . godine, navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina se prvih devet mjeseci 2021. godine nalazi na privremenom finansiranju. Savjet ministara BiH je do sada svaka tri mjeseca donosio ovu odluku.

Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, u ponedeljak 20. septembra, nije izglasan, jer parlamentarci iz Republike Srpske (RS) nisu došli na sjednicu.

Oni rad državnih institucija blokiraju od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BIH kojim se zabranjuje negiranje genocida.

U proteklih 21 godinu, za koliko postoje podaci na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, država je samo pet puta budžet dobila relativno na vrijeme.

U ostalim slučajevima isplate su se vršile na osnovu Odluka o privremenom finansiranju.

XS
SM
MD
LG