Dostupni linkovi

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore produžen pritvor do 30 dana


Privođenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na saslušanje istražnom sudiji, Podgorica 20.04.2022.
Privođenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na saslušanje istražnom sudiji, Podgorica 20.04.2022.

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici Viši sud produžio je pritvor do 30 dana, zbog opasnosti da bi mogla uticati na svjedoke, rekao je za Radio Slobodna Evropa njen pravni zastupnik Zdravko Begović u srijedu.

On je najavio da će se sjutra žaliti na tu odluku Krivičnom vijeću Višeg suda.

Odluku je, nakon saslušanja Medenice u podgoričkom Višem sudu, donijela sutkinja Suzana Mugoša na predlog specijalne državne tužiteljke Nataše Bošković.

Medenica je, po nalogu Specijalnog tužilaštva, prethodna tri dana provela pod nazorom policije u Kliničkom centru Crne Gore, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Još nije poznato da li će ostatatak pritvora provesti u bolnici ili Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, nadomak Podgorice.

Uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Medenica, koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, uhapšena je nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Lalović je uhapšen u decembru 2021.On se sumnjiči da je dio kriminalne organizacije i za navodnu trgovinu drogom.Miloš je dva dana kasnije napustio Crnu Goru.

Zdravko Begović, pravni zastupnik Vesne Medenice, rekao je da se njen sin Miloš u jednoj beogradskoj klinici liječi od bolesti zavisnosti i da će se pojaviti pred crnogorskim pravosudnim organima.

U utorak, 19. aprila je privedeno još nekoliko osoba povezanih sa slučajem nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda, među kojima i pripadnik njenog nekadašnjeg obezbjeđenja, kao i više ljudi iz privredne sfere. Kako je za RSE saopšteno iz Višeg suda i njima je produžen pritvor do 30 dana.

Povodom hapšenja Medenice u srijedu 20. aprila su iz Evropske komisije (EK) saopštili da "ne komentarišu istrage koje su u toku".

"Za napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji neophodna je reforma u vladavini prava, konkretni rezultati u istragama, optužnicama i sudskim odlukama u borbi protiv organizovanog kriminala", kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Evropska komisija godinama, kroz izvještaje o napretku, kritikuje Crnu Goru zbog nedovoljnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG