Dostupni linkovi

EULEX: Prikupljaju se dokazi o napadu na vojnike


Incident u Jagnjenici, 28. novembar 2011.
Incident u Jagnjenici, 28. novembar 2011.
Dve nedelje od incidenta na Jarinju i u Jagnjenici kada su nakon rasprave između lokalnih Srba i snaga KFOR-a u naporima da se barikade otklone, ranjena dva vojnika i desetine drugih povređene, EULEX nije hteo da saopšti nikakve informacije o istrazi ovog slučaja.

Komadant KFOR-a, Erhard Drevs, u ponedeljak je saopštio da su Zvonko Veselinović i njegov brat identifikovani su kao organizatori i lideri nasilja nad vojnicima KFOR-a na severu Kosova.

On je kazao da su dokaz tome video snimci, koji se sada već nalaze u EULEX-u.

Erhard Drevs
Erhard Drevs
Iz KFOR-a u utorak nisu hteli dodatno da komentarišu ovu informaciju. Na pitanje da li postoje dodatni dokazi o incidentu na severu, portparol KFOR-a Frank Martin je odgovorio:

„Ne želimo to da komentarišemo. Za ostale informacije treba da se kontaktira EULEX, zato što se EULEX bavi time“, kazao je Martin.

Međutim ni EULEX nije želeo da komentariše ništa što je vezano za istragu o ranjavanju KFOR-ovih vojnika. Portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi je izjavio da se nastavlja prikupljanje dokaza.

„Ono što možemo reći jeste da misija ne komentariše istrage, a posebno kada je u pitanju prikupljanje dokaza. Razlog tome je zato što želimo da zaštitimo istragu. Ali, naglašavamo da KFOR i EULEX nastavljaju sa svojom uskom saradnjom“, kazao je Krasniqi.

Policija usko sarađuje u istrazi

U prikupljanje dokaza oko incidenata na severu, uključena je i Policija Kosova.

Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici, navodi da je policija u uskoj saradnji sa policijom i istražiocima EULEX-a u istrazi kriminalnih incidenata na severu Kosova.

“Policija Kosova svakako radi na prikupljanju svih dokaza ili informacija koje bi služile za krivično gonjenje osumnjičenih lica. Policija Kosova je u sklopu istrage prikupila niz dokaza, od okupljanja svedoka, do ostalih fizičkih ili materijalnih dokaza koji služe ovom procesu”, kazao je Hoti.

Komadant KFOR-a Drevs u ponedeljak je izjavio da su najmanje dve granate bile bačene među vojnike KFOR-a i da su neki od njih zadobili opekotine, a da se dvoje, uključujući komandanta jedinice, nalaze i dalje na lečenju.

Drevs je dodao i da su sve operacije KFOR-a, uključujući Jarinje i Jagnjenicu izvršene bez žrtava, da su uvek vođene na prepad, a da je da su ljudi povređeni tek nakon što su vojnici KFOR-a napadnuti.
XS
SM
MD
LG