Dostupni linkovi

Venezuela u mraku uslijed najvećih prekida napajanja strujom


Venecuela u mraku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Velik dio Venezuele ostao je u mraku zbog jednog od najvećih prekida napajanja strujom u posljednjih nekoliko godina, što je dodatno povećalo napetosti u zemlji, koja je već na rubu političkog previranja.

U mraku je ostao i glavni grad Caracas koji je do sada bio pošteđen kolapsa nacionalne energetske mreže.

Tisuće građana preplavile su ulice glavnog grada jer je prekinut promet podzemnom željeznicom.

Automobili su zakrčili ulice jer nije radila prometna signalizacija. Brojnim stanovnicima su trebali sati kako bi stigli svojim kućama nakon posla.

U zamračenom rodilištu u klinici Avila u bogatom istočnom dijelu Caracasa, uplakane majke su stajale pored medicinskog osoblja koje je u rukama držalo voštane svijeće kako bi pratili vitalne znakove prijevremeno rođenih beba u inkubatorima nakon isključenja rezervnih generatora.

Venecuelanska socijalistička vlada optužila je Sjedinjene Države za "električni rat".

Ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je kako iza zamračenja stoje desničarski ekstremisti koji primaju naredbe od republikanskog senatora s Floride Marka Rubia, iako za tu tvrdnju nije ponudio nijedan dokaz.

"Malo strpljenja", rekao je Rodriguez za državnu televiziju, obećavši da će struja doći za nekoliko sati. "Ako ste u svom domu, ostanite tamo. Ako ste u nekom zaštićenom prostoru ili na poslu, bolje je da ostanete tamo."

No, kako je noć u Caracasu odmicala, strpljivost je nestajala.

Stanovnici su otvorili prozore i lupali loncima i tavama u mraku. Neki su psovali osporavanog predsjednika Nicolasa Madura. Normalno hiperaktivni društveni mediji bili su sablasno tihi , jer je veći dio zemlje bio bez struje.

Privremeni predsjednik Juan Guaido na Twitteru je također napao Madura.

"Kako reći majci koja treba kuhati, bolesnima čiji život ovisi o struji, radniku koji treba raditi da se nalazimo u moćnoj zemlji koja nema struju?" napisao je Gaudio, koristeći #SinLuz, što znači bez svjetla.

"Venezueli je jasno da će se svjetlo vratiti s krajem uzurpacije", napisao je Guaido kojeg je za predsjednika do sada priznalo iz SAD i 50-ak zemalja u svijetu.

Inače, Madurova vlada drži cijene struje niskom. Računi iznose svega nekoliko dolara mjesečno, ali zemlja se suočava s hiperinflacijom koja će ove godine dosegnuti zapanjujućih deset milijuna posto, bori se s nestašicama hrane i medicinskih sredstava i izgubila je oko deset posto stanovništva u posljednjih nekoliko godina.

Ekonomski problemi Venezuele vjerojatno će dodatno rasti s uvođenjem američkih sankcija protiv naftne industrije.

Državni operater električne energije Corpoelec okrivio je za prekid rada "sabotažu" na brani Guri, jednoj od najvećih hidroelektrana na svijetu , koja je kamen temeljac venezuelanske električne mreže.

Rodriguez ga je opisao kao "cyber" napad koji je namjeravao uništiti cijeli sustav.

Provladini dužnosnici često optužuju opoziciju i njihove pristalice za prekide u snabdijevanju energijom, optužujući ih da napadaju trafostanice molotovljevim koktelima, iako rijetko za takve optužbe pružaju dokaze.

Senator s Floride Rubio koji je po optužbama Madurovih ministara glavni krivac za energetski kolaps, vrlo sarkastično je na svom Twitteru primijetio: "Sigurno sam pritisnuo pogrešnu tipku na aplikaciji za 'elektronički napad' koju sam preuzeo Applea. Ispričavam se narodu Venezuele".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG