Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije vlastima Venecuele


Građani Venecuele pokušavaju da dođu do humanitarne pomoći

SAD su uvele nove sankcije šestorici visokih zvaničnika bezbednosti Venecuele i uskratile vize za nekoliko desetina političara i njihove porodice bliskih osporavanom predsedniku Nikolasu Maduru, pojačavajući pritisak na njega da se povuče.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da su šestorica sadašnjih ili bivših zvaničnika bezbednosti kontrolisali grupe koje su blokirale humanitarnu pomoć namenjenu stanovništvu Venecuele iz susednih zemalja Kolumbije i Brazila prošlog vikenda.

“Sankcionišemo pripadnike Madurovih snaga bezbednosti kao odgovor na sramno nasilje, tragične smrti i beskrupulozno spaljivanje hrane i lekova namenjenih bolersnim i gladnim Venecuelancima”, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

SAD će “nastaviti da ciljaju Madurove lojaliste koji produžavaju stradanje žrtava ove humanitarne krize koju su izazvao ljudski faktor”, dodao je Mnučin.

Istovremeno, američki izaslanik za Venecuelu Eliot Abrams je izjavio da su SAD uskratile vize “nekoliko desetina” Venecuelanaca, ali nije naveo detalje.

Ovo je drugi krug sankcija SAD prema zvaničnima u Venecueli ove sedmice. U ponedeljak su uvedene sankcije četvorici guvernera regija bliskih Maduru i pozvale su saveznike da zamrznu imovinu državne naftne kompanije
PDVSA.

Administracija Donalda Trampa i još nekoliko desetina zemalja priznale su opozicionog poslanika I predsednika parlamenta Huana Guaida kao privremenog šefa države.

Maduro i dalje kontroliše vojsku, državne institucije i naftnu kompaniju
“Petroleos de Venezuela SA”, koja obezbeđuje 90 odsto prihoda Venecuele od izvoza.

Rusija optužuje SAD da priprema vojnu intervenciju u Venecueli i ove sedmice je, zajedno sa Kinom, blokirala predlog Vašingtona u Savetu bezbednosti da se interveniše u Venecueli.

XS
SM
MD
LG