Dostupni linkovi

Vekarić: Imamo nove činjenice o trgovini organima


Sedište Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu
Sedište Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu

Prvi put od kako je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrenulo istragu o navodnom vađenju i prodaji organa Srba u "žutoj kući" na severu Albanije, došao je signal sa Kosova da se ne isključuje mogućnost istrage.

Identične izjave u tom smislu juče su dali i zvaničnik EULEX-a i nadležna ministarka u Vladi Kosova.

Albanija je prošle godine u oktobru odbila zahtev za istragom. U međuvremenu je Savet Evrope, povodom ovog slučaja, imenovao Dika Martija za specijalnog izaslanika. Očekuje se da on uskoro počne posetu regionu. Inače, o nelegalnoj trgovini organima na severu Albanije pisala je bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte u svojoj knjizi.

U specijalnom Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu našem radiju je rečeno da imaju najnovije, još neobjavljene, zapanjujuće činjenice o trgovini organima kidnapovanih Srba. Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva:

"Da imamo, imamo određene istrage koje su obavljene pod okriljem UNMIK-a na Kosovu, a koje do sada nisu bile obelodanjene, koje donose zapanjujuće podatke i činjenice."

Bruno Vekarić
RSE: Da li će one biti dostupne javnosti?

Vekarić: To zaista ne mogu da vam kažem.

RSE: Kada kažete zapanjujuće činjenice...?

Vekarić: To je nešto što kompletira naš predmet trgovine organima na pravi način.

Bruno Vekarić je pozdravio jučerašnje izjave u Prištini da ne isključuju mogućnost istrage povodom ovog slučaja, prvi takav nagoveštaj od kada je specijalno Tužilaštvo u Beogradu pokrenulo slučaj "žute kuće".

"To procenjujemo kao realizaciju naših dugotrajnih napora da se ova tema pomeri sa mrtve tačke. Isto tako, pozdravljamo ovakvu reakciju naših međunarodnih kolega iz EULEX-a, jer smatramo da svaka reakcija koja vodi ka tome da se sazna istina o tom zločinu vodi na neki način posredno i ka pomirenju u regionu. Mislimo da jedino kroz relevantne pravosudne postupke, pred bilo kojim sudom, možemo doći do jedne normalne situacije kada ćemo razgovarati, a ne svađati se – to je suština."

Početkom marta Tužilaštvo je objavilo fotografije na kojima su članovi OVK i neke od žrtava u logoru na severu Albanije, tada je Predraga Dragovića, koji je 1999. godine otišao da kupi cigarete u Peći i nestao, prepoznao njegov sin i o tome javno svedočio u prisustvu tužioca Vladimira Vukčevića:

"Oca sam prepoznao po bradi, nosu, ustima, brkovima i zalisku koji je imao. Moj otac nije učestvovao u ratnim aktivnostima tokom 1999. godine na Kosovu, kao što nije ni niko u mojoj porodici. Kada smo majka i ja izašli iz Peći, on nikako nije hteo da napusti Peć pod izgovorom da on nikome ništa nije učinio."


Mogu da kažem da smo mi faktički već formirali i kompletirali predmet o trgovini organima na severu Albanije, radi se o likvidacijama, logorima, egzekucijama.
Na naše pitanje da li očekuje posle vesti iz Prištine i sličnu vest o mogućoj istrazi u Albaniji, Vekarić je odgovorio:

"Na žalost, sada ne mogu da vam saopštim takvu vest, međutim, gomilaju se dokazi o događajima koji su se odigrali na severu Albanije. Mogu da kažem da smo mi faktički već formirali i kompletirali predmet o trgovini organima na severu Albanije, radi se o likvidacijama, logorima, egzekucijama. Dakle, nemamo više apsolutno nikakvu dilemu, imamo kompletiran predmet i znamo o čemu se radi."


Treba sačekati izveštaj o nestalima na Kosovu specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, ocenila je direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Ona podvlači da se može očekivati da će Martijev izveštaj govoriti o 1.900 nestalih osoba, dakle, i o nestalim Srbima i o nestalim Albancima pokopanim u masovnim grobnicama u Srbiji:

"Mislim da je on sada taj glavni pokretač nekih mogućih novih koraka. Inače, to isto što on bude tražio na Kosovu, on će tražiti i ovde u Srbiji. Dik Marti veoma dobro zna da, na primer, u jezeru Perućac još uvek leže tela nekih Albanaca koji su nestali 1999. godine. On će imati svoje nalaze, a posle tih nalaza, on će dati određene preporuke šta bi trebalo uraditi kako bi ova tema od 1.900 nestalih konačno dobila svoj zaključak, tako što će se krenuti putem otkrivanja tih masovnih grobnica."
XS
SM
MD
LG