Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoće li biti istrage o trgovini organima?


Misija Euleks ne potvrđuje ali i ne odbacuje mogućnost pokretanja istrage povodom navoda da su na severu Albanije tokom 1999. godine Srbima vađeni organi radi transplantacije i prodaje. Ovakva mogućnost se navodi pošto je Tužilaštvo za ratne zlocine Srbije kontaktiralo UNMIK.

Pravosudna misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, nije odbacila mogućnost pokretanja istrage o navodima ‘trgovine organima Srba sa Kosova, koji su oteti tokom i posle konflikta 1999. godine, nakon čega su im organi vađeni u gradu Burel u Albaniji’.

Prvi put ovaj slučaj je iznet u knjizi bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, koja je navela da haško tužilaštvo tokom istrage o zločinima OVK 1999. godine nad Srbima, Romima i drugim etničkim zajednicama ‘imalo ozbiljna saznanja da je najmanje 300 ljudi otetih na Kosovu odvedeno na sever Albanije, gde su im vađeni organi, koji su potom prodavani na crnoj berzi’.

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu Alberto Preduka nije mogao konkretno da kaže da li će Euleks pokrenuti istragu o navodnim zločinima u ‘žutoj kući u albanskom mestu Burelu’.

“Ratni zločini su u nadležnosti Euleksa odnosno Kancelarije specijalnog tužioca. Uvek kada ima osnove za pokretanje istrage, to će i uraditi tužioci Euleksa”, rekao je Preduka, dodajući da su svi dosijei u rukama tužilaca i da je svaka istraga poverljiva.

Misija UN na Kosovu, UNMIK, dostavila je krajem marta srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kompletan izveštaj o ‘žutoj kući’ sa dodatnom dokumentacijom, saopštilo je Tužilaštvo. U dosijeima se nalaze podaci istrage koja je obavljena 2004. godine. Jedan zvaničnik UNMIK-a, kako prenosi kosovska štampa, rekao je da u tim dosijeima nema konkretnih podataka, pošto ‘istražioci Haškog suda i UNMIK-a nisu ništa utvrdili tokom njihove posete Albaniji’.

Zvaničnik UNMIK-a je rekao da je srpskom Tužilaštvu preneto da je bilo kakva istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji u nadležnosti Euleksa. Upitan da li je ovo pitanje bilo tema razgovora na sastanku tužilaca Euleksa i Srbije Alberto Preduka kaže:

“Mogu da potvrdim da su naši tužioci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti. Oni smatraju važnom svaku saradnja sa nadležnim vlastima koji mogu da pomognu u ispunjenju njihovog mandata”, rekao je Preduka.

Predstavnici institucija Kosova kažu da je pokretanje istrage mogućnost. Ali ministarka pravde Nekibe Keljmendi je uverena da u Albaniji nije bilo trgovine ljudskim organima.

“Tri istrage su obavljene i rezultat je bio negativan po Srbiju ali pozitivan za nas, jer takvog nasilja nije bilo. Slučajem se treba baviti Evropska komisija. Ako se insistira da mi to istražimo možemo i sami”, rekla je Keljmendi dodajući da je istragu vodio Haški sud 1999, 2000. i 2002. godine, ali i vlada Albanije, te da ništa nije pronađeno.

Karla del Ponte je u knjizi ‘Lov’ navela da je Haški trubunal dobio informacije od ‘pouzdanih novinara’ da su kosovski Albanci oteli i transportovali između 100 i 300 osoba s Kosova u severni deo Albanije posle 12. juna 1999, kada su NATO snage došle na Kosovo. ‘Otetima su kasnije vađeni organi radi ilegalne prodaje i transplantacije’ navodi se u knjizi.

Kako se izveštava, povodom ovog slučaja Savet Evrope je imenovao Dika Martija za specijalnog izaslanika. Švajcarac Marti je član Parlamentarne skupštine i komisije za pitanja ljudskih prava Saveta Evrope. Očekuje se da on uskoro počne posetu regionu. Inače, u oktobru prošle godine Tužilaštvo Albanije odbilo je zahtev Srbije da ispita optužbe izrečene u knjizi Karle del Ponte.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG