Dostupni linkovi

Varhelyi: Do kraja mandata bar jedna zemlja spremna za EU


Ne mislim da bi bilo pametno da odlučimo da promenimo pravila igre: Oliver Varhelyi
Ne mislim da bi bilo pametno da odlučimo da promenimo pravila igre: Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je da bi trebalo da na kraju njegovog mandata “barem jedna zemlja bude spremna da se priključi EU”.

Varhelyi, koji je 1. decembra preuzeo petogodišnji mandat, ocenio da Srbija i Crna Gora ne bi trebalo da trpe posledice zbog najavljene nove metodologije.

“Ne mislim da bi bilo pametno da odlučimo da promenimo pravila igre. Ni ja to ne želim”, naglasio je Varhelyi u spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta. Dodao je da ovo pitanje treba da se razmotri u kabinetu Evropske komisije, ali da će sve biti jasnije već u januaru kada će EK objaviti novu metodogiju, koja će prema njegovim rečima, biti “nadgradnja” strategije o proširenju iz 2018 godine.

Za buduće proširenje nisu neophodne unutrašnje reforme EU, mišljenja je evropski komesar koji nastavlja da se zalaže za dva paralelna procesa. “EU bi trebalo da bude u stanju da funkcioniše sa 28 članica, ponovo”, istakao je on.

Varhelyi je evropskim zastupnicima poručio da se neće uključiti ni u kakvu debatu koja bi mogla dovesti u pitanje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

“Spreman sam da se pozabavim novom metodologijom i razmotrim kako poboljšati pristupni proces ali nisam spreman da se uhvatim u debatu o evropskoj perspektivi regiona”, upozorio je Varhelyi.

Iako je priznao da je francuski predlog o promeni metodologije “referentna tačka” on je podvukao da ima i ostalih predloga.

“Možemo razgovarati o postepenim promenama u metodologiji da bismo je učinili verodostojnijom. Moj prioritet nije revizija metodologije već omogućiti da i mi održimo obećanje kada zemlje ispune sve uslove”, poručio je Varhelyi.

Evropski komesar za proširenje je naglasio da će nova metodogija koja će biti objavljena narednog meseca, učini proces “dinamičnijim”. Pored ovoga, on je najavio da će metodologija obuhvatiti i reverzibilnost u pregovorima, ako u zemljama dođe do zastoja u reformskom procesu.

Regionalna saradnja prioritet

Varhelyi je ponovio da će regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi biti među glavnim prioritetima u region. S tim u vezi obećao je da će blisko sarađivati sa šefom evropske diplomatije Jospehom Borellom u nastavku dijaloga između Srbije i Kosova “kako bi proces bio uspešno okončan do naredne godine”.

Govoreći o mini-Schengenu, Oliver Varhelyi je naglasio da pozdravlja svaku regionalnu saradnju među zemljama Zapadnog Balkana pre njihovog pristupanja u EU, ali je upozorio da inicijative moraju biti sveobuhvatne.

“Ja pozdravljam mini-Schengen, ali imam jedan uslov: treba biti inkluzivan. Svi sa Zapadnog Balkana bi trebali da imaju mogućnost da se uključe”, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

XS
SM
MD
LG