Dostupni linkovi

Varhelji: Za dve nedelje počinje isporuka 651.000 doza vakcina Zapadnom Balkanu


Oliver Varhelji u Institutu za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" (3. maj 2021)
Oliver Varhelji u Institutu za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" (3. maj 2021)

Evropska unija (EU) će za dve sedmice početi isporuku 651.000 doze vakcina za region Zapadnog Balkana, izjavio je 3. maja u Beogradu komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Varhelji, koji je sa ministarkom za evropske integracije u Vladi Srbije posetio Institut za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut”, rekao je u obraćanju medijima da je EU od početka pandemije pružala podršku Zapadnom Balkanu.

“To je jasna poruka. Mi pratimo šta se dešava na Zapadnom Balkanu. U narednom periodu ćemo videti kako možemo da pomognemo regionu da što pre stekne otpornost na ovu pandemiju u zato ćemo u naredne dve nedelje početi isporuku 651.000 doze vakcina za ceo region”, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, ovaj broj vakcina dolazi van COVAX programa, a glavni cilj je da se vakcinišu zdravstveni radnici.

“U Srbiji, zdravstveni radnici su vakcinisani i zbog toga će ona dobiti manji broj doza u početku. U maju i junu ćemo se fokusirati na to vakcine budu isporučene onima koji nisu vakcinisani na Balkanu. U julu i avgustu će veći broj stići u Srbiju”, objasnio je Varhelji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je dogovoreno da u Srbiju do kraja avgusta bude dopremljeno 36.000 doza vakcina proizvođača Fajzer/Biontek.

“Mi smo tražili mnogo više vakcina, koliko nam po broju stanovika i pripada, međutim, razumeli smo, i mislim da je to ispravna odluka s naše strane, da je region u velikom problemu, posebno imajući u vidu da je veliki broj medicinskih radnika nevakcinisan”, objasnila je Joksimović.

Ona je kazala da Srbija ceni napore koje je Oliver Varhelji uložio da “pokrene mašineriju EU” i da se ona više zainteresuje za ceo Zapadni Balkan.

Prema podacima koje je na konferenciji za medije iznela Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", do 2. maja u Srbiji je ukupno data 3.517.191 doza vakcina, a obe doze primilo je nešto manje od milion i po osoba.

Broj stanovnika u Srbiji je, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku za 2019. godinu, 6,9 miliona.

Zašto je važno vakcinisati se
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

O slobodi medija

Na pitanje novinara da, povodom Međunarodnog dana slobode medija, prokomentariše položaj medijskih radnika u Srbiji tokom pandemije, ministarka za evropske integracije Srbije je rekla da je vlast građane obaveštavala na “potpuno transparentan, redovan i odgovoran način”.

“Mislim da smo u datim okolnostima, kada u jednom trenutku niko nije znao sa čim se suočavamo, delili ponekada i zabrinutost i strah, ali istovremeno i sve potrebne podatke”, rekla je Joksimović.

Kada je reč generalno o slobodi medija u Srbiji, Jadranka Joksimović kaže da se ona meri napretkom u oblasti vladavine prava.

“Bilo je dosta zamerki u odnosu na neke stvari. Mi idemo u ozbiljne reforme, pre svega imajući u vidu da smo doneli sveobuhvatnu Medijsku strategiju, pripremili smo Akcioni plan za primenu Medijske strategije. U poslednjih mesec, dva, posebno od kada idemo sa primenom nove metodologije, uz aktivno učešće i premijerke (Ane) Brnabić i predsednika (Aleksandra) Vučića i svih ministara u Vladi, mogu da kažem da su naprevljeni znatni koraci u pozitivnom smeru. Imamo takvu povratnu informaciju i od Evropske komisije”, rekla je Joksimović.

Mladi novinari u epizodi: Spašavanje medija u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Brisel uvek promoviše maksimalnu slobodu medija, što je još važnije u periodu pandemije.

“U poslednih 13 meseci smo zagovarali da u Srbiji postoji maksimalan dijalog sa medijima na ovu temu. Mi ćemo to svakako i nastaviti”, rekao je Fabrici na konferenciji za medije u Institutu za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut”.

O međustranačkom dijalogu

Na pitanje da li je u razgovoru sa predstavnicima vlasti u Srbiji stekao utisak da postoji spremnost da se poboljšaju izborni uslovi, što zahteva deo opozicije, komesar Oliver Varhelji je rekao da je prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao uspešnu posetu Briselu, gde je sa zvaničnicma Evropske komisije i Evropskog parlamenta razgovarao, između ostalog, o međustranačkom dijalogu.

“Mislim da smo videli predsednikovu posvećenost da to pitanje bude prioritetno. Mi ćemo pružiti sve naše kapacitete da pomognemo dijalog i da to na kraju bude uspešna priča”, rekao je Varhelji.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je 3. maja, da bi međustranački dijalog o izbornim uslovima trebalo da se nastavi nakon uskršnjih praznika i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se odazvati pozivima za učešće u dijalogu.

Dačić je za televiziju Prva ponovio da se dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta (EP) ne može očekivati pre juna.

Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić.

Prva faza međustranačkog dijaloga održana je krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

Međutim, i pored tog dijaloga, veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao je prošlogodišnje izbore navodeći da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

XS
SM
MD
LG