Dostupni linkovi

Kosovska strana spremna da predstavi slučaj


Sedište UN u Njujorku
Sedište UN u Njujorku

Posle eksplozije u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojoj je poginula jedna osoba, sednicu Saveta Bezbednosti za utorak sazvala je predsedavajuća Nigerija na zahtev Srbije. Prisustvovaće joj i šef Misije UN Lamberto Zanijer.

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je posle podne izlaganje. Prvi deo sednice, koja je počela u 16 časova po srednjeevropskom vremenu, održan je iza zatvorenih vrata

Predsedavajuća Saveta bezbednosti, predstavnica Nigerije, na početku otvorenog dela je u skladu sa pravilom 39. pozvala da na sednici učestvuju i šef UNMIK-a Zanijer, šef misije Euleks Iv de Kermabon i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni.

Labmerto Zanijer

Iako još nije sigurno da li će Hiseni govoriti na sednici SB UN, u Prištini kažu da je kosovska strana spremna da izvesti o tome šta se desilo na severu Mitrovice, navodi Vlora Citaku, zamenica ministra spoljnih poslova Kosova.

“Mi kao kosovska strana svakako smo sve pripremili da predstavimo slučaj na vanrednoj sednici SB. Detaljno ćemo izvestiti o svemu sto se desilo pre par dana u Mitrovici”,
kazala je Citaku.

Analitičari na Kosovu ocenjuju da je sazivanje ove vanredne sednice Saveta Bezbedbnosti od strane Srbije pokazatelj koji otkriva nastavak planiranog scenarija Srbije. Afrim Hoti, ekspert ustavnog prava, kaže da su poslednji incidenti u Mitrovici plan Srbije.

“Poziv vanredne sednice SB je veoma snažan pokazatelj koji dokazuje jedan pripremljen scenario koji je Srbija dobro orkestrirala, i to incidentom u Mitrovici i veoma brzom reakcijom, kako u Beogradu tako i sa sednicom SB. Ne očekujem nešto neobično da se desi ili neku odluku, sem izjava i zalaganja da se naškodi slici Kosova i da se dokažu teze srpske vlade da Kosovo nije u stanju da funkcionise”,
izjavio je Hoti.

Citaku je nastojanja Srbije da pokvari sliku Kosova na sednici SB nazvala beznačajnim spetaklom.

“Vreme spektakla bez ikakvog značenja je završeno. U Prištini i uopšte na Kosovu i regionu ne postoje samo dva glasa. Ne postoji samo glas Prištine i glas Beograda. Na Kosovu postiji jaka međunarodna zajednica koja je direktni svedok rada, napretka i angažovanja institucija Republike Kosovo,”
kaže ona.

Hoti: Prilika za kosovsku diplomatiju

Prema mišljenju Hotija, vanredna sednica SB za kosovsku stranu treba da bude izvanredna prilika da dokaže suprotno od onoga čemu Srbija teži.

“Mislim da je ovo dobra prilika da kosovska diplomatija dokaže pred svetom ono što Srbija radi na Kosovu. Trenutno, ali i kontinuirano ona nastavlja da izaziva takve incidente. Mislim da je ovo dobra prilika da Kosovo to iznese kao argument. Imali smo dovoljno vremena da istražimo slučaj u Mitrovici, a rezultati svakako treba da se predstave svetu”
, smatra Hoti.

Inače, Hiseni je uputio zahtev predsedavajućoj Saveta bezbednosti Nigeriji da učestvuje na današnjoj sednici kako bi preneo stavove kosovskih vlasti, a u slučaju da njegov govor bude odobren, Priština će na sednici insistirati da se na severu Kosova uspostavi red i zakonitosti, te da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Kosova.

Ministar unustrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi u ponedeljak uveče je ministru spoljnih poslova Kosova dostavio izveštaj o svim događajima u severnom delu Kosovske Mitrovice u proteklih nekoliko dana, kao i o dosadašnjoj istrazi.

Prištinski “Ekspres” prenosi da je šef UNMIK-a prekinuo odomor kako bi otputovao u Njujork. Zanijer će ambasadore na sednici Saveta bezbednosti izvestiti o incidentu tokom protesta Srba, a njegov izveštaj se bazira na podacima koje su prikupili UNMIK-ovi zvaničnici u Mitrovici, kao i na informacijama iz EULEX-a.

Nakon još jednog oružanog napada, u kojem je ranjen funkcioner Samostalno-liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić, u Mitrovici se u ponedeljak posle podne dogodio još jedan incident - vozilo dopisnika Tanjuga Željka Tvrdišića pogođeno je hicem iz vatrenog oružja.

Metak u Tvrdišićevom automobilu pronašli su novinari u Čaglavici, a pripadnici Kosovske policijske službe obavili su uviđaj. Policija je podnela prijavu protiv N.N. lica zbog izazivanja opšte opasnosti.

Za sada nije poznato da li je meta napada bio novinar ili se radi o zalutalom metku.

*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:
Miletić: Nisam znao da rizikujem život

XS
SM
MD
LG