Dostupni linkovi

Koje zemlje uvode obaveznu COVID-19 vakcinaciju?


Vakcinacija u Moldaviji, septembar 2021.

Porast infekcija zbog varijante Delta korona virusa i usporavanje vakcinacije potaknuli su vlade na uvođenje obavezne COVID-19 vakcinacije za zdravstvene radnike, druge visokorizične skupine ili za posjete restoranima, koncertima i sličnim događajima. Zašto?

Sve veći broj zemalja također čini vakcinaciju obveznom za javne službenike ili putnike. U nekim od najstrožih mjera na svijetu, Italija će od svih radnika zahtijevati zdravstvenu propusnicu za COVID, piše Reuters.

Evo nekoliko zemalja koje će početi primjenjivati obaveznu vakcinaciju:

Italija

Talijanska vlada obvezala je sve radnike da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili nedavni oporavak od infekcije. Nova pravila stupit će na snagu 15. oktobra.

Svaki radnik koji ne pokaže valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može biti otpušten, prema nacrtu uredbe.

Dok su neke države Europske unije svojim zdravstvenim radnicima naredile vakcinaciju, nijedna nije učinila zelenu propusnicu obveznom za sve zaposlenike, čime je Italija postala testni slučaj za kontinent.

Sjedinjene Američke Države

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je 10. septembra politike koje zahtijevaju od većine saveznih zaposlenika vakcinisanje protiv COVID-19 i tjeraju velike poslodavce da zaposlenike vakcinišu ili sedmično testiraju.

Nove mjere odnosile bi se na oko dvije trećine svih zaposlenika u SAD-u, onih koji rade za kompanije s više od 100 radnika.

Bijela kuća potvrdila je 5. augusta da razmišlja o zahtjevu o vakcinaciji za strane posjetitelje jer planira na kraju ponovno otvoriti međunarodna putovanja, ali je rekla da nije donijela konačnu odluku i da neće odmah ukinuti ograničenja.

Australija

Australija je krajem juna odlučila učiniti vakcinaciju obveznom za visokorizične radnike koji brinu o starijim osobama i zaposlenike u hotelima s karantenom.

U Tasmaniji će vakcine biti obavezne za starije radnike od 17. septembra.

Velika Britanija

Za radnike u domovima za brigu o starima u Engleskoj bit će obvezno vakcinisati se od oktobra.

Engleski noćni klubovi i druga mjesta s velikom gužvom od svojih će posjetitelja zahtijevati da predoče dokaz o vakcinaciji od kraja septembra.

Velika je vjerovatnost da će Britanija zahtijevati vakcinisanje zdravstvenih radnika protiv COVID -a, rekao je 14. septembra ministar zdravstva Sajid Javid.

Ellen Prosser, stogodišnjakinja, prima vakcinu AstraZeneca u januaru 2021., u Sindcupu, Velika Britanija
Ellen Prosser, stogodišnjakinja, prima vakcinu AstraZeneca u januaru 2021., u Sindcupu, Velika Britanija

Kanada

Kanada je 13. augusta najavila da će federalnim javnim službenicima i prijevoznicima do kraja oktobra naložiti vakcinaciju protiv COVID-19. Obavezne vakcine također će uključivati putnike zračnim, željezničkim i kruzerima.

Od 13. septembra vakcine su potrebne za posjetitelje restorana i kina.

Fidži

Politika "bez vakcine, bez posla" stupila je na snagu 15. augusta na Fidžiju, izvijestio je AFP, a nevakcinisani javni službenici prisiljeni su otići na dopust. Oni koji ostanu nevakcinisani do novembra, bit će otpušteni.

Osim toga, zaposlenici u privatnim kompanijama mogli bi se suočiti s novčanim kaznama, a kompanije bi mogle biti prisiljene prekinuti poslovanje zbog odbijanja vakcina.

Francuska

Svi zdravstveni radnici i radnici u domovima za stare, kućna pomoć i tehničari hitne pomoći morali su do 15. septembra barem primiti prvu vakcinu protiv COVID-19.

Bolnice, domovi za njegu i domovi zdravlja suspendirali su oko 3.000 radnika širom Francuske zbog nepoštivanja obvezne vakcinacije protiv COVID -a, objavila je vlada 16. septembra.

Grčka

Grčka je 12. jula učinila obveznim vakcinisanje djelatnika staračkih domova i zdravstvene radnike od septembra.

Kao dio novih mjera, samo su vakcinisani kupci dopušteni u barove, kina, pozorišta i druge zatvorene prostore.

Mađarska

Mađarska vlada odlučila je vakcinaciju učiniti obaveznom za zdravstvene radnike.

Indonezija

Četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu u februaru je učinila vakcinaciju obveznom, zaprijetivši novčanim kaznama do 5 miliona rupija (357 USD).

Lili Dinata, 72-godišnji mještanin sela Sindanglaya, dobiva kokošku nakon što je primio prvu dozu vakcine protiv COVID-19, tokom vakcinacije "od vrata do vrata" u Regentstvo Cianjuru, provinciji Zapadna Java, Indonezija, 15. juna 2021.
Lili Dinata, 72-godišnji mještanin sela Sindanglaya, dobiva kokošku nakon što je primio prvu dozu vakcine protiv COVID-19, tokom vakcinacije "od vrata do vrata" u Regentstvo Cianjuru, provinciji Zapadna Java, Indonezija, 15. juna 2021.

Kazahstan

Kazahstan će uvesti obveznu vakcinaciju ili sedmično testiranje za osobe koje rade u grupama od više od 20 osoba.

Libanon

Libanon će ograničiti ulazak u restorane, kafiće, pubove i plaže na osobe koje posjeduju certifikate o vakcinaciji ili onima koji su radili testove na antitijela.

Nevakcinisani zaposlenici ovih ustanova morali bi proći PCR test svaka 72 sata.

Malta

Malta je posjetiteljima zabranila ulazak u zemlju od 14. jula, osim ako nisu potpuno vakcinisani.

Mikronezija

Mala otočna država u južnom Pacifiku naložila je da se njeno odraslo stanovništvo vakciniše protiv COVID-19. Pacifička otočna država rekla je 29. jula da će svi stariji od 18 godina morati primiti vakcinu protiv COVID-19.

Nizozemska

Nizozemska vlada objavila je 14. septembra da će uvesti propusnicu "c+korona" koja pokazuje dokaz o vakcinaciji za odlazak u barove, restorane, klubove ili na kulturne događaje.

Bolnice pune nevakcinisanih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Rusija

Moskovske gradske vlasti 16. juna naredile su vakcinaciju svih radnika na javnim mjestima protiv COVID-19. Kompanije su imale mjesec dana kako bi osigurale da je najmanje 60 posto zaposlenika primilo prve doze ili će se suočiti s novčanim kaznama ili privremenim zatvaranjem.

Stanovnici Moskve više ne moraju predstavljati QR kod koji dokazuje da su vakcinisani ili da imaju imunitet kako bi od 19. jula sjedili u kafićima, restoranima i barovima.

Ruski policajci popunjavaju dokumente za primanje vakcine Sputnik V protiv bolesti COVID-19 u Moskvi, Rusija, 15. jula 2021.
Ruski policajci popunjavaju dokumente za primanje vakcine Sputnik V protiv bolesti COVID-19 u Moskvi, Rusija, 15. jula 2021.

Saudijska Arabija

U maju je Saudijska Arabija naložila vakcinaciju svim radnicima u javnom i privatnom sektoru koji žele doći na radno mjesto, ne navodeći kada će se to provesti.

Vakcinacija je također potrebna za ulazak u sve državne, privatne ili obrazovne ustanove i korištenje javnog prijevoza od 1. augusta.

Saudijskim građanima su potrebne dvije doze da bi od 9. augusta mogli otputovati izvan Kraljevstva, izvijestila je 19. jula državna novinska agencija SPA.

Šri Lanka

Šri Lanka je 13. augusta objavila da će od građana, od 15. septembra, zahtijevati potvrde o vakcinaciji za putovanje između provincija i na javnim mjestima, prema Business Standardu.

Starija žena prima dozu vakcine Sinopharm u svom domu iz mobilne jedinice za vakcinaciju u Colombu, Šri Lanka, 14. septembra 2021. godine.
Starija žena prima dozu vakcine Sinopharm u svom domu iz mobilne jedinice za vakcinaciju u Colombu, Šri Lanka, 14. septembra 2021. godine.

Švicarska

Švicarci moraju pokazati certifikat o statusu COVID-a za ulazak u barove, restorane i fitnes centre u Švicarskoj od 13. septembra, naredila je vlada. Švicarski certifikat COVID pruža dokaz o vakcinaciji, oporavku od infekcije ili negativan test.

Turska

Turska će početi zahtijevati negativne rezultate testova na COVID-19 i dokaze o vakcinaciji za neke sektore, uključujući i od učitelja dok se škole ponovno otvaraju u septembru i za putovanja unutar zemlje, rekao je 19. augusta predsjednik Tayyip Erdogan.

Od 6. septembra negativan PCR test obavezan je za one koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od ulaska u koncerte, kina i pozorišta, saopćilo je 21. augusta tursko Ministarstvo unutarnjih poslova, izvijestila je Anadolu.

Turkmenistan

Turkmenistan obavezuje sve stanovnike u dobi od 18 i više godina da se vakcinišu.

U srijedu, 22. septembra, na Facebook rubrici Radija Slobodna Evropa Zašto nastavak teme o mogućnosti obavezne vakcinacije u zemljama Zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG