Dostupni linkovi

Italija uvodi zelenu propusnicu kao obavezu za sve zaposlene u školama


Turisti sa propusnicama pri ulazu u muzej u Vatikanu
Turisti sa propusnicama pri ulazu u muzej u Vatikanu

Vlada Italije donijela je u četvrtak odluku da osoblje koje radi u ugostiteljstvu i čišćenju u školama i staračkim domovima može raditi samo ako imaju dokaz o imunitetu nad COVID-19, produžavajući obaveznu vakcinaciju i upotrebu takozvane “zelene propusnice”.

Propusnica je već bila potrebna za učitelje, dok je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike uvedena u martu.

Vlada je navela da prema novim pravilima ljudi koji rade u školama, u bilo kojem kapacitetu, moraju imati zdravstveni dokument, te da će svo osoblje staračkog doma morati biti vakcinisano.

“Zelena propusnica” je certifikat koji pokazuje da li je osoba vakcinisana, testirana negativno ili da li se nedavno oporavila od zaraze. Prvobitno je bila zamišljena za olakšanje putovanja među zemljama članicama.

Međutim, Italija je među grupom zemalja koje su propusnicu uvele kao neophodnu za pristup kulturnim događajima, ulazima u muzeje, teretane kao i u zatvorene prostore restorana.

Od 1. septembra propusnica je potrebna za putovanje međugradskim prevozom.

Otprilike 72 posto od 60 miliona stanovnika Italije primilo je barem jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

U posljednja 24 sata u zemlji je zabilježeno preko 5.500 novih slučajeva zaraženih, dok je 59 osoba preminulo.

Od kada su zabilježili prve slučajeve u februru prošle godine u Italiji je preminulo 129.766 osoba zaraženih korona virusom. Nakon Velike Britanije ovo je najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi. Na svijetu, Italija se nalazi na osmom mjestu po smrtnosti.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG