Dostupni linkovi

SAD se otvaraju za vakcinisane međunarodne putnike


Aerodrom "John F. Kennedy" u Njujorku
Aerodrom "John F. Kennedy" u Njujorku

Sjedinjene Države će početkom novembra ponovo dozvoliti ulazak u tu zemlju putnicima iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih drugih evropskih zemalja koji su primili vakcine protiv COVID-19, saopštila je 20. septembra Bela kuća.

Ovim su ukinute stroge restrikcije uvedene zbog pandemije početkom prošle godine.

Bela kuća planira da dozvoli ulazak putnicima iz drugih zemalja, koji nisu američki državljani, a koji od proleća 2020. nisu mogli da dođu u Ameriku, saopštio je koordinator Bele kuće za odgovor na korona virus Jeff Zients.

"Početkom novembra, strani državljani moraće da budu potpuno vakcinisani i moraće da pokažu dokaz o vakcinaciji pre ukrcavanja u avion za SAD, kao i dokaz o negativnom testu na COVID-19 koji je napravljen u roku od tri dana od leta", rekao je Zients novinarima i dodao da potpuno vakcinisani putnici neće morati da idu u karantin.

Zients je dodao da će američke zdravstvene vlasti takođe zahtevati od aviokompanija da prikupljaju podatke o kontaktima međunarodnih putnika radi lakšeg praćenja.

Američka administracija će takođe pooštriti pravila testiranja za nevakcinisane državljane SAD, koji će morati da se testiraju dan pre polaska u SAD, kao i po povratku u zemlju.

Američka ograničenja prvo je putnicima iz Kine u januaru 2020. nametnuo tadašnji predsednik Donald Trump, a zatim ih je u narednim mesecima proširio i na druge zemlje.

Predsednik Joe Biden je u aprilu ove godine uveo nove putne restrikcije za Indiju, i zabranio većini neameričkih državljana da ulaze u SAD. Trump je u januaru planirao da ukine restrikcije evropskim zemljama, ali je Biden promenio taj plan.

Sjedinjene Države trenutno zabranjuju ulazak većini državljana koji nisu iz SAD, a koji su u posljednjih 14 dana boravili u Britaniji, Irskoj, Indiji, Južnoj Africi, Iranu, Brazilu, te u 26 evropskih zemalja šengenskog prostora.

Nova pravila još ne važe za putnike koji prelaze kopnene granice sa Meksikom i Kanadom.

Aviokompanije su mesecima lobirale u Beloj kući da se ukinu ograničenja, ali nisu uspele za letnju sezonu putovanja.

Bela kuća je u julu saopštila da je zabrinuta zbog visoko zarazne Delta varijante korona virusa i sve većeg broja američkih slučajeva COVID-19.

EU i Britanija pozdravljaju odluku SAD

Britanija je pozdravila američku odluku o ukidanju zabrane putovanja svim putnicima uz uslov da su potpuno vakcinisani i pristanu na testiranje.


Premijer Boris Johnson, koji je trenutno u poseti Sjedinjenim Državama, objavio je na Twitteru da je "oduševljen" odlukom, dodajući da je to "fantastičan podsticaj za poslovanje i trgovinu, te da je sjajno što porodice i prijatelji sa obe strane Atlantika mogu ponovo da budu zajedno".

Odluku SAD pozdravila je i Evropska komisija, nazvajući je "dugo očekivanim korakom".

"Pozdravljamo najavu SAD da će potpuno vakcinisani putnici iz Evropske unije uskoro ponovo moći da putuju u SAD. Dugo očekivani korak za razdvojene porodice i prijatelje i dobre vesti za posao", navodi se u saopštenju na Twitteru.

Evropski komesar za industriju Thierry Breton nazvao je američki potez "logičnom odlukom s obzirom na uspeh kampanje vakcinacije u EU".

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG