Dostupni linkovi

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina


Pfizer fakcine stižu u Mađarsku.
Pfizer fakcine stižu u Mađarsku.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i dva entitetska premijera- Fadil Novalić i Radovan Višković odlučili su na sastanku u Sarajevu, u četvrtak, 21. decembra, da će Bosna i Hercegovine krenuti u direktnu nabavku vakcina.

"Odlučili smo da krenemo u direktnu nabavku Pfizer vakcine, ruske i kineske vakcine“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zora Tegeltija.

On je rekao i da Bosna i Hercegovina očekuje i dalje vakcine iz COVAX programa.

Višković je rekao da u kratkom vremenskom roku očekuju vakcinu Sputnik V u BiH.

"Republika Srpska je veoma blizu da riješi pitanje nabavke ruskih vakcina, a ako ima volje u Federaciji da i oni nabave tu vakcinu možemo to raditi skupa. U najkraćem vremenskom periodu mi očekujemo rusku vakcinu u BiH. Na sastanku smo utvrdili da je i Federacija zainteresovana da nabavi jedan broj ruskih vakcina, a sutra će iskazati svoje potrebe za ovom vakcinom", kazao je.

Novalić i Višković su kazali kako u budžetima imaju novac za vakcine.

„Federacija BiH je spremna da plati bilo koju vakcinu koja može doći ranije“, poručio je predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je poručio i da u tom bh. entitetu neće biti problem plaćanje vakcine.

„Republika Srpska ima novac za plaćanje. Vakcine će biti besplatne za sve i neće biti obavezne“, rekao je Višković.

Na pitanje da li će novinari biti prioritetna grupa za vakcinisanje, Višković je rekao da u tom entitetu hoće.

Tegeltija je kazao kako su se odlučili za direktnu nabavku vakcina, jer ugovorene vakcine putem COVAX mehanizma i sistema EU, kako su dobili odgovor, trebalo bi da stignu u BiH krajem januara ili u februaru.

‘’Ugovorili smo kroz mehanizam COVAX 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima. Novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke’’, kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

Preko sistema COVAX-a 186 zemalja je naručilo vakcine te ih očekuje i BiH krajem januara i početkom februara, kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile vakcine, rekao je Tegeltija.

Kada je u pitanju vakcina koja treba doći preko mehanizma Evropske unije, pojasnio je da će više podataka o tome kada će doći biti poznato nakon sastanka koji se održavaju u Briselu 21. januara.

“Sve ono što je bio dio zajedničkih dogovora je završeno. Dogovorili smo 1.232.000 doza vakcina, cjelokupan iznos novca je uplaćen. Imamo ugovoreno i plaćeno, još nema isporuke. U početku smo govorili da će proces vakcinacije početi u prvom kvartalu 2021. Onog trenutka kada budu stizale vakcine u BiH, sve će biti spremno”, kazao je Tegletija.

Oni su podsjetili da je vakcinisanje dobrovoljno i besplatno i da nema sankcija za građane koji ne budu željeli da se vakcinišu.

Takođe su iskazali spremnost da prime vakcinu bez obzira što su prebolovali koronu.

Šta kažu u Pfizeru?

Iz Pfizera su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su spremni za razgovore oko nabavke vakcina.

„Pfizer je spreman da stupi u razgovore sa Bosnom i Hercegovinom koji se odnose na direktnu nabavku vakcine“, potvrdio je Mirza Vlajčić, direktor Pfizera u BiH.

Građani o vakcinama

Građani Sarajeva kažu kako bi se radije opredijelili za Pfizerovu vakcinu, no ima i onih koji kažu da nije važno čija je samo da bude dostupna.

„Svejedno, vakcina je vakcina“, kaže Katarina iz Sarajeva.

Njen sugrađanin Ešref, međutim, kaže da se odlučio za Pfizerovu vakcinu, ali da misli da je svaka od ponuđenih vakcina djelotvorna.

„Fajzerovu, slušajući sve te komentare odlučio sam se za Fajzerovu. Smatram da je ona bar za mene na prvom mjestu u odnosu na ove druge, što ne znači da nisu i ostale dobre. Bitno je samo da se razriješi ovo pitanje što prije, a sve ostalo nije važno. Mislim da je svaka djelotvorna, a nažalost nisu ispitane kao što su trebali da ih ispitaju ipak traje taj proces pet šest godina, ovo se sve radi na brzinu i mi smo neki pokusni kunići u svemu tome. Vidjećemo šta će biti“, kaže Ešref.

Vlatko iz Sarajeva kaže da mu nije važno ko je proizvođač: „Prvu koja dođe, pa čija god je. Samo neka dođe. Da ne čekamo više.“

I Almir iz Sarajeva preferira Pfizerovu: „Pfizerovu, zato što smatram da je najbolja. Medicinski sam radnik, pa sam se nešto i raspitivao“.

Slično mišljenje dijeli i Lejla: „Šta znam, nemam pojma uopšte. Tu Pfizerovu najvjerovatnije, zato što sam čitala da je najbolja.“

Vakcine iz programa COVAX (Mehanizam za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19) su naručene preko Ministarstva civilnih poslova BiH, za koje se ne zna tačno kada će stići.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik najavio je u srijedu, 20. januara kako će sljedeće sedmice u Republiku Srpsku (RS) iz Rusije biti dopremljeno 10.000 vakcina protiv virusa korona, a u narednih mjesec do dva i ostale količine koje su ranije dogovorene.

U izjavi za Radio Republike Srpske, Dodik je kazao i da će 26. januara sa zvaničnicima Srbije u Beogradu razgovarati o tome da dio vakcina Sinofarm, koje je Srbija dobila iz Kine, bude proslijeđen bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG