Dostupni linkovi

EU razmatra mehanizam za podelu vakcina siromašnijim zemljama


Vakcina kompanije Moderna, ilustrativna fotografija
Vakcina kompanije Moderna, ilustrativna fotografija

Evropska unija traži način da uspostavi mehanizam koji će omogućiti podelu viška vakcina protiv bolesti koju izaziva virus korona COVID-19 sa siromašnijim susednim državama i Afrikom, rekla je 19. januara komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakides.

Ovaj potez bi mogao, kako ocenjuje agencija Rojters, da omete shemu raspodele vakcina koju je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija kroz program COVAX.

"Radimo sa državama članicama na predlogu mehanizma za podelu vakcina izvan naših granica", rekla je Kirijakides u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Naglasila je da će ovaj mehanizam omogućiti da vakcine stignu u siromašnije zemlje "pre nego što COVAX postane operativan".

COVAX je globalni program Svetske zdravstvene organizacije koji treba da osigura ravnopravnu podelu vakcina protiv COVID-a 19 širom sveta. Iako je aktiviran, Rojters podseća da neke zemlje još uvek teško dolaze do vakcina.

Nadležni za program su u decembru saopštili da su kroz COVAX osigurali blizu dve milijarde doza, ali su najveći deo proizvođači obećali na osnovu neobavezujućih dogovora.

"Kompanije vam neće dati doze ako ne platite unapred", rekao je visoki pregovarač EU o vakcinama koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Rojters.

On je dodao da je inicijativa EU rezultat neispunjenih očekivanja od COVAX-a.

EU ima 450 miliona stanovnika, a do sada je osigurala blizu 2,3 milijarde vakcina i kandidata za registraciju vakcine protiv COVID-a 19, iako većina čeka odobrenje od regulatora.

EU je sa farmaceutskim kompanijama Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer-BioNTech i CureVac sklopila šest ugovora o vakcinama za do dve milijarde doza.

Do sada su samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna odobrene za upotrebu u celom bloku, ali regulator EU za lekove, Evropska medicinska agencija (EMA), 8. januara je saopštila da bi vakcina AstraZenece mogla biti odobrena u EU do kraja januara.

XS
SM
MD
LG