Dostupni linkovi

Vakcinacija u tržnom centru u Beogradu


Beograd: Po vakcinu u tržni centar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Po vakcinu u tržni centar

U Tržnom centru "Ušće" u Beogradu od 6. maja moguća je vakcinacija protiv COVID 19, a građani mogu da se vakcinišu svakog dana od 12 do 20 časova.

Proces vakcinacije će se odvijati na trećem spratu "Ušća".

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), ispred tog centra u četvrtak ujutro (6. maj) ljudi su čekali u redu da se vakcinišu.

Za prvih 100 vakcinisanih obezbeđeno je 100 šoping vaučera u vrednosti od oko 26 evra za kupovinu u Ušću.

U petak (7. maj) za prvih 50 vakcinisanih biće obezbeđeno 50 šoping vaučera u vrednosti od oko 42 evra za kupovinu u jednom od butika, dok će u subotu (8. maj) za prvih 100 vakcinisanih biti obezbeđeno 100 poklon paketa jedne od kompanija.

U "Ušću" će građani bez zakazivanja moći da prime jednu od četiri vakcine koje su trenutno dostupne u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je novinarima 6. maja u "Ušću" da je zaključno sa 6. majom u Beogradu revakcinisano oko 35 odsto punoletnog stanovništva, a vakcinisano oko 44 odsto. On je objasnio i da nedostaje tačno 87.665 novovakcinisanih kako bi se došlo do 50 odsto vakcinisanog stanovništva u prestonici.

"Kako bismo to postigli potrebno je da svaki drugi građanin bude vakcinisan jer to je put kojim ćemo izaći iz krize. Naš konačni cilj je 750 hiljada vakcinisanih i verujem da ćemo taj cilj uspeti da postignemo tokom juna", rekao je Vesić.

Kako je objašnjeno, punkt u "Ušću" ima kabine za pregled kod lekara, deo za administraciju, deo za vakcinaciju, a biće prisutni i lekari i medicinske sestre koji će pratiti stanje pacijenata 15 minuta nakon što prime vakcinu.

Gradske vlasti su najavile i da, ako bude postojalo interesovanje, slični punktovi za vakcinaciju biće otvoreni i u drugim tržnim centrima.

Na događaju se pred novinarima vakcinisala i pevačica Jelena Karleuša, kojoj je zamenik gradonačelnika zahvalio na javnoj podršci.

Karleuša je 2018. godine bila saslušana po nalogu tužilaštva zbog sumnje da je izazivala paniku na društvenim mrežama zbog komentara protiv MMR vakcine, koja decu štiti od malih boginja, rubeola i zauški, i koja je u Srbiji obavezna.

Ishod tog slučaja nije javno poznat.

Prvi grad u Srbiji u kojem je omogućena vakcinacija u tržnim centrima je Novi Sad u Vojvodini. U tržnom centru "Promenada" u tom gradu vakcinacija je moguća od 5. maja, a radno vreme će biti svakog dana od 10 do 18 časova.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, ruskog Sputnjik V, kineskog Sinofarm i britansko-švedskog proizvođača AstraZeneka.

Sputnjik V i Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG